Ai grijă când uzi roșiile din grădină și ce apă folosești

tomate
Foto: Constantin Stafi

Constantin Stafi, loc Roman, jud. Neamț

Dragă redacţie,
Vă scriu pentru prima dată, deşi răsfoiesc de mult timp revista, fiica şi soția mea fiind cititoare fidele. Vă vorbesc despre marea mea pasiune, grădinăritul.
M-am mutat la țară pentru a-mi ajuta părinții și mi-am amenajat o mică grădină cu: roşii, ceapă, ardei, fasole, vinete, castraveți etc., pe care am îngrijit-o cum am știut mai bine şi sunt mulțumit de recolta obținută.
La roșii, după plantare, se înfig araci de lemn în dreptul fiecărei plante. În afara praşilelor repetate pentru spargerea crustei și combaterea buruienilor, se mai efectuează următoarele lucrări:

  • legatul de arac pe măsură ce tufele se încarcă de rod și devin mai grele. Legarea se face cu sfori, fâșii de cârpe sau alte material textile, imediat sub frunze, înconjurând tulpina în aşa fel încât fructele să aibă loc să crească.
  • copilitul, ruperea lăstarilor crescuți sub frunzele principale, se face imediat ce aceștia apar, pentru o bună dezvoltare a fructelor. Se pot lăsa 1-2 lăstari la tufă, din cei care apar în preajma primului ciorchine de fructe, pentru creşterea producției.
  • udarea se face la 6-7 zile, în funcție de cât este de uscat pământul. Primăvara şi la începutul verii, roșiile se udă dimineața, pentru ca pamântul să se încălzească în timpul zilei, iar plantele să nu sufere la răcoarea din timpul nopții. Vara, udarea se face seara şi noaptea, când solul s-a mai răcorit. Apa să fie încălzită un pic la soare și să ajungă la rădăcini, nu pe plantă.

Mana este o boală care se manifestă în perioadele ploioase prin apariția unor pete apoase pe frunze şi a unor pete brune pe fruct. Aceste pete se măresc, cu timpul acoperind tot fructul. Pe timp umed, atacul se dezvoltă foarte repede, putând cuprinde toate roşiile, mai ales dacă plantele nu sunt ridicate de la sol. Pentru combaterea manei am folosit Dithane 0,5%.
La castraveți important e “ciupitul”, care contribuie la obținerea unor recolte mari şi timpurii. Când plantele au formate 4-5 frunze li se ciupeşte (rupe) vârful. De la baza plantei vor creşte noi lăstari, pe care se vor forma mai multe flori femeieşti, acestea producând castraveți.
Mana atacă frunzele, pe care apar pete galbene, acoperite pe fața interioară cu puf cenuşiu-violaceu. Petele se înmulțesc, se unesc, iar frunzele se usucă. La tratare se foloseste Karathan 0,1%, se repetă stropirirlie de câteva ori la interval de 7-10 zile.
Vinetele se udă, se fertilizează și se prășesc. Bolile și dăunătorii lor se combat cu substanțe potrivite: Dithane, Decis etc. La sfârşitul lunii iulie începe recoltarea lor. Multe salutări tuturor!

One thought on “Ai grijă când uzi roșiile din grădină și ce apă folosești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *