Am aflat tainele îngrijirii pomilor și viței

 

piersic
Foto: Ioana Preda

Ioana Preda, București

Dragii mei prieteni și cititori, În sfârșit a venit și mult așteptata lună mai. Ziua e mai lungă decât noaptea, berzele s-au întors și grădinile sunt pline de flori și legume.
Încă din luna mai ne bucurăm de apariția primelor cireșe coapte în livezile încărcate de rodul lor. Din luna februarie pomii au fost pregătiți pentru a ne răsplăti cu roadele lor. În toamnă soțul meu a plantat pomi fructiferi cu mare atenție, după ce am studiat revistele Practic Idei. Am urmat sfaturile doamnei Pamfiluța Anton din Vrancea, care în articolul publicat în revista nr. 5/2010 ne-a împărtășit felul de a planta pomi fructiferi și apariția anumitor boli care trebuie prevenite. Mulțumim, stimată doamnă, pentru acest articol de­o­sebit și vă mai așteptăm cu noi dezvăluiri.

Am scris și eu un articol în Practic Idei 6/2009, pag. 62 în care relatam faptul că am recuperat un pui de nuc răsărit pe parcela de ceapă în anul 2003, acum avem la țară, în fața casei nucul care deja a împlinit 11 ani. Nu îmi vine să cred și când îl privesc mă năpădesc amintiri de neuitat. Cu ajutorul doamnei inginer horticol Florica Ghica din Brăila, am reușit să urmez toate sfaturile date referitor la viața nucului. Stimată doamnă, vă simțim lipsa și vă rog din suflet să ne mai scrieți din tainele horticulturii. Sunteți minunată! Dar avem o problemă cu nucul nostru, deoarece nu produce decât câteva nuci, mari, frumoase, deosebite, ușor de spart și decojit. Oare faptul că nu a fost altoit când era mic, să fie cauza producției scăzute? Vă rugăm, stimată doamnă, dacă citiți acest articol să ne răspundeți dacă se mai poate face ceva. Nucul arată foarte bine, frunzele sunt verzi, mari, trunchiul sănătos și viguros. În iarna aceasta am avut noroc de zăpadă multă, așa că am căutat pe cât posibil să ne bucurăm căutând să o depozităm pe locul grădinii. De asemenea, soțul meu a avut grijă să adune multă zăpadă în jurul pomilor, în special al celor plantați în toamnă.

Deoarece timpul a început să se mai încălzească, încă de la sfârșitul lunii februarie soțul meu a mai plantat încă 4 pomi fructiferi cumpărați de la Piața Rosetti, pomi de calitate superioară, de la magazinul cu semințe de legume și flori. În anii anteriori, cumpărând de la piață, de la țărani, ne-am trezit cu alte minunății. În loc de cireș, a apărut corcoduș, iar piersicul a fost măr pădureț. Așa că, dragii mei, vă sfătuiesc să cumpărați pomi, semințe de legume și flori numai din magazine. Tot din semințele cumpărate de la colțul străzii am avut neplăcuta surpriză că, în pachetele cu semințe de ridichi de lună, am descoperit semințe de rapiță.

vita de vie
Foto: Ioana Preda

O altă problemă foarte importantă o avem la tăierea viței de vie. Tot studiind ani de-a rândul revistele Practic Idei, de care nu ne despărțim niciodată, am aflat modul de îngrijire, tăiere și stropire a viței de vie. De la prietena noastră fidelă, doamna Doina Mohora, din Timișoara, în revista nr. 5/2006 am aflat modul de întreținere și stropire a viței de vie. Mulțumim stimată doamnă și vă așteptăm cu noi articole. Deoarece am lucrat într-un birou până la ieșirea la pensie, nu am avut niciodată timp și nici grădină, locuind la bloc, să aflu anumite lucruri legate de grădinărit. Dar studiind dragele mele reviste Practic Idei am învățat lucruri folositoare, la rândul meu acum dând lecții celor interesați. Din revista nr. 5/2005 am aflat tainele grădinăritului datorită articolelor scrise de domnii: Mircea Tunariu din Arad, Mircea Munteanu din Caraș-Severin și Mihai Livadariu din Galați. Vă mai așteptăm, stimați domni, cu noi dezvăluiri.

Nu pot să trec cu vederea articolele doamnelor Maria Bădăran și Minerva Lupean, care acum ne urmăresc din ceruri, bucurându-se că nu le-am uitat. După o muncă asiduă și arătând o pricepere atât în realizarea grădinilor, cât și a pregătirii minunatelor conserve pentru întreaga familie, acum se odihnesc mulțumite fiindcă au lăsat ceva bun pe pământ urmașilor. Odihnească-se în pace! Luna mai se știe că este cea a transplantării în grădină a răsadurilor de legume și flori.

Una dintre tradițiile agrare este aceasta: „Dacă vrei să ai mălai, pui porumb pe 1 mai.” Tot din popor se spune că: „Roua ce cade seara și răcoarea din luna mai, aduc fân și vin mult.”, „Ploaia caldă din mai e binecuvântare”, „Mai ploios, iunie frumos”, „Tunetele dese arată an roditor”, „Dacă plouă în mai, să trageți nădejde la mălai”.

Tot în luna mai s-au arătat miracole creștine. Astfel în data de 7 mai se sărbătorește „Arătarea Sfintei Cruci în Ierusalim”. Se spune că după moartea primului și marelui împărat creștin Constantin, pentru rușinarea ereticilor și a celor rău-credincioși, s-a petrecut o minune. „În cetatea Ierusalimului s-a arătat, în ziua de 7 mai, Semnul Crucii, care strălucea cu o lumină negrăită, mai mult decât razele soarelui”, după cum scrie în Viețile Sfinților.

Pe vremuri, în satele din Munții Apuseni, era obiceiul ca țăranii să frece ugerul vacilor cu o bucățică de aur, pentru a le face să dea lapte bogat. Natura ne răsplătește cu mirosul teiului, al iasomiei și al socului, făcându-ne să visăm oriunde ne găsim. La mulți ani tuturor celor ce își sărbătoresc ziua în data de 21 mai, cu ocazia Sfintei Sărbători a Sfinților Împărați și Apostoli Constantin și Elena. Multă sănătate, putere de muncă și să continuăm ce am început încă din anul 1999, când a apărut pentru prima dată revista noastră de suflet, Practic Idei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *