Am băut cafea din recolta mea!

cafea
Foto: Dorina Balaș

Dorina Balaș, loc. Nădrag, jud. Timiș

Dragi prieteni,
Vă mulțumesc pentru publicarea scrisorii mele în nr. 5/2010 și revin pentru a vă povesti despre arborele de cafea, una dintre plantele mele îndrăgite.
L-am cumpărat cu mulți ani în urmă de la Grădina Botanică din Cluj, avea doar patru frunzulițe, iar acum este un arbust destul de mare, are aproape 2 m. Când este înflorit emană un parfum foarte plăcut, apoi florile se transformă în fructe roşii ca nişte cireşe, fiecare fruct având în interior două boabe de cafea.
Îi place soarele, dar nu direct, căci frunzele pot suferi arsuri. Din primăvară până toamna îi administrez îngrăşământ special pentru citrice, iarna îl ud mai rar și am grijă ca temperatura să nu scadă sub 15 grade Celsius în camera în care îl păstrez. Planta se replantează primăvara, utilizând un compost fertil şi un ghiveci nu prea mare, deoarece planta creşte mai bine dacă rădăcinile sunt puțin presate.
Se înmulțeşte prin semințe sau prin butaşi, însă eu din butaş nu am reuşit să o înmulțesc, dar nu mi-am făcut probleme, deoarece am avut destule semințe și am semănat câteva. Pe celelalte le-am prăjit bine, le-am măcinat şi am băut cafea din producție proprie. A meritat!
Anul trecut mi-am cumpărat de la o firmă din Anglia, găsită pe internet, printre alte semințe de flori şi semințe de Porphyrocoma pohliana “Brazilian Fireworks”, nu ştiu denumirea în română a plantei, dar traducerea ar fi “artificii braziliene”. În catalogul firmei scria că este o plantă ce necesită puține îngrijiri şi că se poate oferi cadou celor ce nu au prea multe cunoştiințe despre îngrijirea florilor. Bineînțeles că nu credeam lucrul acesta, însă m-am convins pe parcurs. Din zece semințe mi-au răsărit şapte plăntuțe care au crescut destul de repede, la începutul iernii au început deja să înflorească și cum trecea o floare înflorea alta. Are frunzele verzi cu nervurile argintii, de aceea e frumoasă şi neînflorită, florile tubulare de culoare albastră se ivesc dintr-o bractee roşu închis, asemănătoare ca format cu pachistachis, însă diferă culoarea. Au avut dreptate că se îngrijeşte foarte uşor, am observat doar că nu-i place soarele direct, care îi arde frunzele, în rest nu e pretențioasă deloc. Nu are perioadă de repaus, vegetează tot timpul; dacă au căzut semințe pe sol (eu nu le-am văzut) au răsărit alte plăntuțe.
Dacă o vedeți prin florării cumpărați-o, căci este într-adevăr o plantă uşor de îngrijit, care vă va încânta atât cu frunzişul ei cât şi cu florile.
Vă doresc putere de muncă și multe apariţii ale îndrăgitei reviste Practic-Idei de acum încolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *