Am devenit pasionată de flori datorită articolelor din Practic

flori in gradina
Foto: Mioara Șișu

Mioara Șișu, loc. Baia de Fier, jud. Gorj

Dragă redacție,
Ca să înflorească frumos, florile au nevoie de îngrijiri potrivite tot anul.
De când citesc revista Practic-Idei, am un hobby pentru flori. Aveam flori puține și mai rezistente la noi, în zona de munte. Pasiune a devenit îngrijirea lor datorită  colaboratorilor revistei, care prezentau diverse specii. De la florării mi-am cumpărat plante, bulbi, rizomi sau semințe.
La ghivece am cactuși, ficuși, yuca, croton, ferigi, begonii drepte și curgătoare etc. Colecție mare am de mușcate, care sunt mai rezistente la frig. Iarna le țin într-un hol unde temperatura este minim 5 grade Celsius și e lumină multă. În primii ani le pierdeam, dar nu-mi dădeam seama ce le atacă. După ce le-am stropit cu Decis și cu praf contra manei, m-au mulțumit cu bogăția florilor. Primăvara le scurtez, iar lăstarii rezultați îi pun la înrădăcinat în apă sau nisip. Pământul îl schimb la doi ani, merg în pădure și iau pământ de frunze, îl amestec cu nisip și bălegar putred, îl opăresc cu apă clocotită pentru a distruge viermii și microbii. Pentru drenaj, pe fundul ghiveciului pun pietricele. Primăvara scot afară ghivecele cu mușcatele curgătoare și le pun pe un suport de fier în grădină sau atârnate prin pomi și bolta de vie.
Ghivecele cu mușcate drepte le pun pe lângă tulpina copacilor, pe ornamente rustice făcute din chituci de mesteacăn, iar cele în plus le îngrop în grădină și toamna le scot, le pun cu pământ în pungi de plastic și le duc la beci.
De jur împrejurul pomilor pun semințe de flori perene, pe care le strâng toamna: cârciumărese, floarea miresei, imortele, dalii, nemțișori și altele. Nu-mi lipsesc nici lalele de nuanțe diferite și trandafirii pe care i-am prins sub sticlă. Primăvara îi tund la 10 cm deasupra pământului, pentru a lăstări frumos. De cum apar primii lăstari îi stropesc cu insecticid pentru că îi atacă un păduche verde, care consumă seva din lăstarii tineri și ei nu mai înfloresc.
Îi sap de câte ori este nevoie vara, îi ud ponderat, iar toamna târziu le pun bălegar și îi mușuroiesc pentru a-i feri de ger. Îi și scurtez puțin pentru a aerisi gădina. Am 30 de tufe de diferite culori, care-mi încântă sufletul.
Reginele grădinii vara trecută au fost cele 15 daturi frez, portocaliu și albe. Când sunt supărată, bolnavă sau obosită mă așez pe scară, le privesc pe fiecare în parte și observ cum una a mai înflorit, alta a mai crescut, la alta îi trebuie apă, tratament, astfel mă încarc cu energie și o iau de la capăt cu treaba.
Flori frumoase și sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *