Am redus cheltuielile casei

baiat cu masinute
Foto: Adina Dărăbanț

Adina Dărăbanț, loc. Bucureșci, jud. Hunedoara

Stimată redacție,
Deoarece toată lumea vorbeşte de criză în acest an, concursul acesta a fost binevenit, căci ne oferă posibilitatea să aflăm ce fac alții şi putem face şi noi pentru a reduce cheltuielile. Cum lucrez în învățământ și salariul mi-a fost micșorat simțitor în ultimele 2 luni, a trebuit să reducem din cheltuieli și vă spun cum am procedat.
Când luăm salariul, ne achităm datoriile la utilități şi la bănci, iar ce rămâne, chibzuim în aşa fel încât să ne ajungă până luna viitoare:
Ies rareori în oraş şi de 10-15 lei cât aş plăti o dată, cumpăr reviste și particip la diferite concursuri.
Facem o listă cu prioritățile (zahăr, ulei, făină, carne) şi le cumpărăm de la magazinele care au prețuri mai mici. Gătim mâncare cu ce avem pe 2 zile, iar semipreparate nu cumpăr. Pentru la serviciu şi la școală, pregătesc sandviciuri acasă şi nu cumpărăm decât rar din comerț. Prăjiturile şi dulciurile pentru copii le fac acasă în timpul liber.  Toamna facem provizii de compoturi, dulcețuri, fructe şi legume şi nu cumpărăm decât dacă mai e nevoie de fructe pentru copii.
Pentru a nu fi nevoită să cumpăr mereu pungi din comerț, port mereu în geantă o plasă de pânză care e mai trainică şi mai ieftină.
Deoarece energia electrică e foarte scumpă, am cumpărat becuri economice și aparatură electrocasnică clasa A. În cameră nu lăsăm aprinse mai multe becuri, decât atunci când e nevoie. Aparatele electrice de care nu avem nevoie le scoatem din priză, deoarece chiar şi ledurile aprinse în modul stand-by consumă puțin.
Deoarece avem sobe pe lemne, ne aprovizionăm din vară şi cumpărăm uneori resturi ieftine de la fabricile de cherestea din zonă. Pentru a reduce consumul de lemne, am izolat pereții casei cu poliester şi am făcut o sobă ce încălzeşte în două camere.
Având în vedere că prețul hainelor e foarte mare şi nu ne mai permitem să cumpărăm orice, folosim ce avem şi uneori ce mai găsim pe la second-hand, iar haine noi doar la ocazii.
Am doi copii şi cel mai mic mai poartă din hainele celuilalt sau ce mai primesc de pe la copiii prietenilor. Eu mă bucur când primesc hăinuțe bune de la altcineva, căci economisesc bani frumoşi. Ei cresc repede, aşa că îmi pare rău să le arunc şi le dau altora mai nevoiaşi ca mine. Multe dintre hainele care nu-i mai sunt bune fetei mele de 9 ani le duc elevilor mei mai nevoiaşi care trăiesc doar din ajutorul social.
Deoarece jucăriile sunt foarte scumpe, iar copiii se plictisesc repede de ele, le cumpăr unele pe care le găsesc la piață la prețuri mici, dar sunt trainice, nu se deteriorează ușor.
Băiețelul meu are 3 ani şi îi place mult să construiască „garaje şi parcări” pentru maşinuțele lui. Din resturi de lemn de la o fabrică am adunat o mulțime de cuburi și forme, iar la piață am găsit cu 5 lei forme geometrice şi maşinuțe din lemn cu care el se joacă toată ziua. Obiectele din lemn sunt scumpe, așa că am economisit nişte bani, iar fiul meu se joacă toată ziua cu ele fără să se plictisească.
Fetiței mele de 9 ani, căreia îi place să citească, nu i-am mai cumpărat cărți, ci o trimit la biblioteca şcolii sau cea orăşenească de la Brad, care e destul de bine dotată cu cărți din toate domeniile şi îşi ia ce vrea. Şi eu procedez la fel şi îmi iau câte o carte pentru timpul liber.
Când avem probleme medicale apelăm mai întâi la farmacia casei şi abia apoi la farmacii. Cea mai mare investiție pentru răcelile sezonului de iarnă o facem vara când mergem cu copiii în stațiunea Praid din jud. Harghita. Prețul e cam mare, dar merită, căci de 2 ani, noi şi copii nu am mai avut decât răceli trecătoare.
Pentru micile reparații din casă, soțul meu şi-a cumpărat sculele necesare și nu mai plătim mâna de lucru.
Cu ocazia zilelor onomastice sau de sărbători cumpăr doar cadouri utile sau ducem copiii să viziteze câte ceva, locuri din care să rămână cu amintiri. Sănătate și putere să ne dea Dumnezeu, că le rezolvăm pe toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *