Am scăpat de balonare folosind diverse plante

anason
Foto: arhiva Practic Idei

Lavinia Petcu, Buzău

Dragi prieteni,
Vă scriu câteva remedii naturale, pentru a trata ceea ce în termeni medicali se numește „meteorism“, adică pe înțelesul tuturor, balonare.
De vreo doi ani am tot avut probleme cu stomacul, în urma investigațiilor medicale s-a descoperit că e vorba de o gastrită hiperacidă. Am urmat tratamentul medicamentos prescris de medic și durerea s-a mai ameliorat, dar senzația de balonare tot nu a dispărut. Poate ați simțit și voi cum aerul circulă de sus în jos prin stomac, creând o senzație destul de neplăcută. Prin urmare, am hotărât să apelez și la remediile naturale la îndemâna oricui, care se pare că au dat roade.
După cum poate știți, balonarea reprezintă o aglomerare de gaze în stomac sau în intestine. Gazele din stomac se pot evacua prin erucții (râgâieli), iar cele din intestine prin vânturi. Aceste gaze sunt formate din aerul pe care îl înghițim atunci când mâncăm repede, când bem sucuri acidulate. Nefiind digerată bine, hrana ajunge astfel în colon, iar bacteriile de aici produc aceste gaze.
De aceea a trebuit să țin cont de câteva lucruri. Am încercat să mestec încet alimentele și cu gura închisă. După fiecare masă am folosit cărbune medicinal. Are proprietatea de a absorbi gazele și nu costă foarte mult. La o jumătate de oră după masă am luat câte o linguriță de sirop din următorul amestec de plante: sunătoare, mentă, anason, scorțișoară și cimbru. Pe lângă faptul că are un gust plăcut, dă și rezultate. Se găsește la orice magazin cu produse din plante și costă cam 10 lei sticluța de 100 ml.
Nu vă întindeți în pat după ce mâncați! Este bine să faceți, dacă puteți, o plimbare scurtă pentru a împiedica producerea fermentației.
De asemenea, am încetat să mai beau ceai, cafea fierbinte, deoarece aveam tendința de a inspira aer pentru a le răci. Nici băuturile foarte reci nu vă fac bine pentru că așa cum noi le simțim în cavitatea bucală (reci, fierbinți), așa le percepe și stomacul.
Mi-am acordat mai mult timp pentru a lua masa, mâncând pe fugă înghițeam aer inutil care produce la rândul lui gaze nedorite.
Am renunțat și la guma de mestecat. Aceasta duce la creșterea cantității de salivă, înghițind mult mai frecvent, creându-mi și o senzație de foame. Astfel, mâncam și între mese și la ore mai nepotrivite, lucru inutil pentru organism.
Am renunțat, de asemenea, la alimente precum fasole, varză, ceapă crudă, usturoi, mazăre, mere, castraveți. Ele provoacă balonarea imediată la pacienții cu boli de stomac. Am încercat să fierb alimentele mai bine, atât cât este necesar. Fructele, legumele și carnea fierte corespunzător fac ca digestia să fie mai ușoară, evitându-se balonarea.
Faceți o cură din următorul amestec de plante: sunătoare, mentă, gălbenele, pe care să o repetați de câteva ori pe an. Se pune câte o linguriță din fiecare la 0,75 l apă fierbinte și se infuzează 10 minute. Eu m-am simțit destul de bine urmând acest regim.
Pentru dureri provocate de gaze, așezați-vă cu burta pe o pernă și stați întinși circa jumătate de oră sau încălziți un prosop și țineți-l pe abdomen pentru a vă ameliora durerea. Puteți bea și un ceai de anason, plantă recomandată în prevenirea balonării.
Sper ca aceste lucruri din experiența mea să vă fie de mult folos în prevenirea și tratarea balonării. Cititorilor revistelor Practic(e) le urez multă sănătate, dar și răbdare atunci când încep un tratament cu plante naturale, precum și încredere în el, iar revistei Practic-Idei cât mai multe apariții interesante și  care să ne bucure.
Să fiți sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *