Arborele de cafea este pretențios și spectaculos

puieți de plante
Foto: Dumitru Gabriel

Dumitru Gabriel, loc. Budeasa, jud. Argeș

Stimată redacție, Am citit în ultimul număr al revistei Practic Idei o scrisoare a doamnei Felicia Popa din Constanța, în care ruga pe cei care vor și cunosc domeniul să scrie un articol despre arborele de cafea și îi ofer câteva sfaturi.
Arborele de cafea crește în regiunile tropicale și subtropicale, în jurul Ecuatorului. Genul cuprinde peste 60 de specii, dar cea mai cunoscută de interior este arborele de cafea Arabica. Este originar din zona tropicală a Africii, Madagascar și insulele oceanului Indian. În mediul natural ajunge la 5-6 m, iar în ghiveci, cam la 2 m. Acest arbore crește asemănător bradului în formă conică, iar frunzele au o formă ascuțit ovală, de culoare verde închis și o margine ondulată. Acestea au o lungime de 10-15 cm și un luciu exotic. Cultiv de câțiva ani această plantă și am observat ce-i trebuie. Este mai pretențioasă, având nevoie de pământ floricol în amestec 50-50% cu pământ de luncă nisipos. Am încercat să-i adaug bălegar putred și am observat că frunzele încep să se facă maronii pe margine. Am schimbat pământul cu cel descris mai sus, deci dorește un pământ mai slab acid. O altă „pretenție” a acestei plante este să nu fie ținută în curenți, adică lângă o fereastră deschisă sau vânt. Se udă vara la 2-3 zile și iarna la 2-3 săptămâni. Peste iarnă rezistă mai bine într-o cameră neîncâlzită, la 5-7 grade Celsius, decât să aibă diferențe mari de temperatură. Planta înflo-rește în al treilea an și parfumul florilor și floarea se aseamănă cu cel al lămâilor sau portocalilor. Fructele sunt asemănătoare cireșelor, în care se găsesc 1-2 semințe de cafea. Spectaculos este că în orice sezon acest arbore are pe ramuri ciorchini de flori și fructe verzi, în pârg și coapte. Înmulțirea acestei plante se face prin semințe sau butași. Metoda prin semințe este cea mai utilizată, dar și cea mai riscantă, deoarece unii vând semințe vechi (negerminabile). Pe cei care au semințe proaspete, îi sfătuiesc să le țină 2 zile în apă călduță, după care să le scoată coaja de deasupra cu grijă (se umflă și se desface ușor ca la fasole). Semințele se pun pe un pat fertil în ghiveci sau jardinieră, se presează ușor în pământ fără să se îngroape, după care se udă și se pune deasupra o folie sau sticlă. Temperatura trebuie să fie la încolțire 20-25 grade Celsius. După ce cresc 3 cm, se îndepărtează folia sau sticla. Cei care au deja o plantă mare, pot să o înmulțească, să ia ramuri puțin lemnificate de la baza pomului, să îndepărteze frunzele de pe butaș, lăsând 2-3 în vârf. Ca să forțeze înrădăcinarea, butașul se introduce cu baza într-o soluție de înrădăcinare, ca Radistim, Clonex etc., și se plantează într-un ghiveci cu perlit și pământ floricol. Nu puneți turbă, căci după ce au făcut rădăcini, dacă nu sunt mutați repede în alt pământ fără umezeală, le putrezesc rădăcinile. Cea mai frecventă boală este pătarea frunzelor, după care se fac maro, se usucă și cad. Cauzele sunt excesul sau lipsa de apă, curenții, mediul prea umed, pământ necorespunzător sau ghiveci infestat cu ciuperci de putrezire. Dacă nu este afectată rădăcina, se poate salva cu fungicid, eu am folosit Shavit F72 WDG 0,2%. Pentru flori și semințe
las telefon 0724.677.125 sau 0248.236.224.



One thought on “Arborele de cafea este pretențios și spectaculos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *