Ardei iute decorativ

Capsicum anuum
Foto: Dorina Condrat

Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu

Dragi cititori practici, De la colaboratoarele revistei am primit la schimb câteva plante, unele absolut noi pentru mine sau unele pe care le-am mai avut în cultură.
Capsicum Annuum, cunoscut sub denumirea de ardei iute, este o plantă erbacee originară din Brazilia și Mexic. Este cultivată pentru aspectul decorativ al fructelor mici, în culori de la verde, la galben, mov și roșu, când fructele sunt coapte – ca plantă de ghiveci. Fructele se pot folosi în scop alimentar. Plantele de ardei iute se obțin din semințe semănate în februarie-martie și răsar la 18 grade Celsius. În aprilie-mai se repică fiecare plăntuță separat în ghivece, în sol bogat în substanțe nutritive. Doar așa veți avea plante frumoase cu multe fructe. Vara au nevoie de locuri luminoase în aer liber și temperaturi potrivite. Ținute în cameră este nevoie de o aerisire regulată. Nu trebuie lăsate mult în ploaie, umezeala în exces duce la putrezirea rădăcinilor și la căderea frunzelor. Planta este atacată de păduchii verzi și păianjenul roșu și în acest caz plantele trebuie tratate cu substanțe de la farmaciile fitosanitare. Mucegaiul cenușiu duce la căderea frunzelor și a fructelor. De la Carmen Olar am primit semințe de spanac tropical de ghiveci. Menționând și denumirea științifică a plantei, așa mi-am dat seama că nu este soiul de spanac cultivat în zona temperată. Am semănat cele câteva semințe, boabe mari, negre, într-un ghiveci în luna mai. După ce au răsărit s-au dezvoltat plante cu frunze frumoase, cărnoase, rotunde. După un timp am observat că apare o tulpină urcătoare și i-am pus un suport ca să se urce. De pe tulpina urcătoare, pe lăstari mai scurți au înflorit flori tubulare alb cu roșu în vârf, interesante, vizitate de albine. Spre toamnă din aceste flori au apărut semințe, boabe verzi, care după ce s-au copt s-au înnegrit. Planta este frumoasă, cu un aspect tropical dat de alter-nanța florilor cu semințele diferit colorate. Poate este comestibilă, în țara ei de origine, însă nu aș strica-o pentru scop alimentar. O surpriză plăcută au fost pentru mine în această vară plantele de goji. Prima plantă, un mic lăstar de 15 cm, care s-a îndoit în colet, încât nu i-am dat șanse că va su-praviețui, am cumpărat-o în toamna 2012 și este din soiul Lycium barbarum. Este un soi la care lăstarii ajung la 1,5 m, dar este mai productiv. Când a venit frigul, am dus planta la iernat într-o cameră la rece și lumină. Din februarie, când s-a încălzit puțin afară, acest mic lăstar a înverzit. În luna aprilie planta avea alți doi lăstari porniți din rădăcină și era o plantă mărișoară. În primăvara 2013 am cumpărat alt soi de goji – Lycium Chinense. Acesta face lăstari de 3-4 m lungime și fructele mai mari. Văzând că are o creștere atât de rapidă, tăiat lăstari verzi care în 3 săptămâni au fost înrădăcinați, repede le-au apărut alți 2-3 lăstari. Până toamna am avut plante cu lăstari de 2-3 m lungime. Am pus îngrășământ pe bază de gunoi de păstăi. Este o minune de arbust și-l recomand tuturor celor care au un loc însorit în grădină.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *