Ariciul este paznicul grădinii

arici
Foto: Felicia Dobrican

Felicia Dobrican, loc. Gaiul Mic, jud. Timiș

Dragi cititori.
De când se știu oamenii pe pământ au avut prieteni necuvântători pe lângă casă, prin curte, livadă și chiar prin pivniță. Pe unul dintre aceștia nu știu să-l fi văzut prezent prin paginile revistei Practic, de aceea vi-l prezint.
Vă fac cunoștință cu un animal micuț, țepos care ar fi indicat în orice grădină sau livadă, la orice familie care este iubitoare de flori, arbuști etc. Dacă nu v-ați dat seama, este vorba de ariciul de grădină. Acest animal ne curăță grădina de o mulțime de dăunători. Are un mod de viață liniștit, ziua doarme, iar noaptea caută hrană. E greu de văzut, dar ușor de auzit în serile de vară, deoarece consumă hrana făcând zgomot și horcăind și dacă mai aveți un cățel de curte îl simte imediat. Copiii îl iubesc și sunt curioși privindu-l cum se ghemuie când ne simte prezența. De aceea nu-l îndepărtați, ci fiți mulțumiți cu prezența lui, căci nu face rău și se hrănește cu melci și insecte, râme, viermi, fructe căzute pe jos, fiindcă îi place hrana variată. Larvele de buhe (fluturi albi) de varză le adună, melcii care vin la căpșuni, broaștele de lângă piscină, șoareci etc.
Toată vara veți avea un vânător de nădejde. Căsuțe de arici se găsesc în comerț, iar dacă nu, puteți să-i faceți un adăpost dintr-o lădiță acoperită cu crenguțe și reziduuri lemnoase lăsându-i liber spațiul pentru intrare, un orificiu de 10×10 cm. Se va simți bine și nu va părăsi grădina mai mulți ani și poate aricii se vor și înmulți la voi în grădină dacă se simt protejați.
Rețineți că acest animal trebuie protejat să nu cadă în piscină, el este un bun înotător, doar că pe marginile netede ale zidului nu se poate cățăra, de aceea trebuie să faceți o scăriță de scândură pe zidul bazinului, sprijinită cu capătul în apă, pe care să urce micul chiriaș. Aplicarea de substanțe chimice cum ar fi granulele contra melcilor în straturile de plante pot fi mortale ariciului, așa că folosiți în locul chimicalelor paie de grâu în culturile de căpșuni, varză, ridichi etc.
O sugestie în cazul că vreți să-i curățați căsuța și să îl prindeți, trebuie să aveți mănuși și o cârpă groasă să nu vă răniți în țepii ascuțiți. Dacă observați prin luna octombrie că nu au greutatea de 800 g, necesară hibernării afară și locuiți la casă, aș recomanda pentru perioada hibernării să le faceți un locșor din reziduuri lemnoase, în pivnița casei, iar primăvara să le dați drumul în grădină. Vă rog să ajutați aricii tineri! Pe internet găsiți anunțuri ale unor persoane care vând arici.
Dacă stați la casă luați în calcul și o asemenea măsură de protecție biologică a grădinii.
Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *