Busuiocul roșu

busuiocul roșu
Foto: pixabay.com

Iuliana Lako, Cenad, jud. Timiş

Dragă redacție,

Lună de lună mă încântă scrisorile publicate în revistele Practic Idei. Vă scriu cu plăcere, de data aceasta despre o plantă bine cunoscută, busuiocul roșu, pe care îl cultiv chiar în grădina mea pentru că ador aroma lui. Pe lângă aspect și parfum, este bun și la gătit.

Busuiocul roşu face parte din familia Lamiacee şi se numeşte busuioc violet sau mov. Se numește Ocimum bailicum var. purpurascenseste și este o variantă superioară a busuiocul cu care ne-am obişnuit (cel verde). Este o plantă anuală care nu depăşeşte înălțimea de 40 cm şi face o tufă mare care, în condiții favorabile, poate ajunge şi la 30 cm circumferința. Are rădăcini puternice şi bine ramificate, port frumos, frunze mov zimțate. Planta are o culoare neobişnuită. Florile sunt şi ele de un roz violet, la fel ca frunzele şi rămurelele. Înfloreşte de vara până toamna. Se înmulțeşte prin semințe semănate primăvara la locul destinat acestei plante. Mirosul este puternic, practic parfumează toată curtea.

Busuiocul roșu (violet) este mult mai aromat şi are gustul mai dulceag decât busuiocul verde. Se foloseşte la diferite preparate culinare gen sosuri, ceaiuri, paste, roşii, băuturi şi oțeturi. Este îndrăgit şi în gastronomie pentru culoarea neobişnuită. Dar trebuie ținut cont că în preparate se adaugă doar la sfârşit, nu suportă fierberea, altfel îşi va pierde aroma. Este cunoscut şi ca plantă medicinală cu acțiuni antioxidante. Dar trebuie avut grijă ca femeile gravide să evite consumul de busuioc roşu fiindcă poate da alergie. Se poate cultiva ca plantă ornamentală şi pentru miros. Gustul dulceag al florilor atrage albinele şi fluturașii. Frunzele şi lăstarii se consumă până ce nu dau în floare. Planta care începe să înflorească se lasă doar pentru semințe. Se poate cultiva atât în grădină, cât şi în ghivece. Nu este sensibil la sol, necesită udare şi iubeşte soarele. Crenguțe rupte se pot păstra în pahare câteva zile.  Nu se pune la uscat fiindcă pierde aroma şi frunzele devin maronii.

Pentru tratamente cu busuioc, citește aici. Toate bune!

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *