Cercelușul se înmulțește în perioada aprilie-mai

cercelus
Foto: Maria Moldovan

Maria Moldovan, Sighetul Marmației, jud. Maramureș

Dragă Practic,
Vă spun despre o plantă dragă mie, Fucsia (Cercelușul), o plantă foarte frumoasă, care cel mai bine se înmulțește în perioada aprilie-mai.
Fucsia este un cerceluș curgător care provine din America Centrală. Sunt foarte multe specii care s-au format prin încrucișări. Au flori simple, bătute, semi-bătute sau sunt specii cu flori pitice.
Frunzele au 6-10 cm lungime și sunt simple, ovale, luguiețe, verde-mat ușor dințate pe tulpinile ramificate. Florile înfloresc pe o perioadă foarte lungă, iunie-noiembrie.
Lumina îi place, semiumbra sau câteva ore de soare dimineața. Nu-i place să stea toată ziua la soare, deoarece se îmbolnăvește. Primăvara, începând din 15-20 martie, îi schimb pământul din ghiveci dacă a crescut prea mult. Îi pun mraniță și nisip mai dur și pământ de grădină în părți egale.
Îngrășământ – încep să le fertilizez după o perioadă de repaus și după ce le-am schimbat ghivecele. Perioada este aprilie-septembrie, la 10 zile, cu îngrășământ pentru plante cu flori (un căpăcel la 2 l apă, după ce le-am udat cu o zi înainte). Înmulțirea  se face în aprilie-mai. Se iau lăstarii care sunt mai mari, se pun în pământ (turbă și nisip 50%) în ghivecele mai mici, iar peste ele se pune un clopot de sticlă, fără dop, pentru aerisire. După circa 2-3 săptămâni se prind. Dar sunt specii cu florile gigant care se prind doar în sere sau terine și sunt mai sensibile la înmulțire. Am mai multe specii de cerceluși, dintre care cele mai multe specii le-am cumpărat din Ungaria.
Doresc cititoarelor multă sănătate și o primăvară cu multe flori frumoase, care să le bucure sufletul!

One thought on “Cercelușul se înmulțește în perioada aprilie-mai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *