Creșterea porcilor pentru vânzare și consum

porci in adăpost
Foto: arhiva Practic

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt

Stimată redacție, Despre creșterea porcinelor am mai scris cu mult timp în urmă în revista Practic Idei nr. 2/2009, 3/2010 și 8/2010.
M-am gândit că nu e rău dacă mai completez cu alte informații despre creșterea porcinelor în gospodăria proprie, în condiții de hrănire ecologică, fără chimizarea hranei, ca o tendință de a avea o creștere rapidă a porcilor. Ca orice îndeletnicire, meseria de crescător de animale poate fi praticată în mod tradițional de oricine prin cunoașterea câtorva reguli teoretice și practice pentru utilizarea judicioasă a resurselor furajere din gospodărie și de pe terenurile private. Rezultatele pot fi destul de bune și poate aduce chiar profit dacă țineți cont de o triadă de elemente, care sunt factorii principali în creșterea porcinelor și care pe scurt înseamnă casă, rasă, masă. De la început vă explic ce înseamnă casă – existența unui adăpost corespunzător care să asigure un minimum de confort animalelor, atât în sezon călduros cât și în sezonul rece.

Rasa – este elementul genetic de bază al animalelor ce se vor crește, ceea ce înseamnă că au un potențial de asimilare a hranei și să aibă la sacrificare un randament superior și o carcasă de calitate. Cele mai bune rase de porci pentru creștere și îngrășare sunt obținute prin încrucișări (hibridare) între două sau mai multe rase recunoscute ca productive și care au o calitate a carcasei în care predomină musculatura în detrimentul grăsimii. Masa înseamnă furajele folosite pentru hrănirea porcilor, care reprezintă alături de rasă unul dintre factorii esențiali în obținerea de rezultate bune. Aici trebuie să aprofundăm puțin cunoștințele în sensul că hrana trebuie să asigure atât necesarul caloric al porcului în diferite stadii de creștere, dar și necesarul de elemente proteice ce concură la dezvoltarea animalului. Cu cât vârsta porcului e mai mică, cu atât necesarul de elemente proteice din furaj trebuie să fie mai mare, pe când la necesarul caloric sau energetic situația este inversă. Porumbul, de exemplu, este un furaj principal în hrănirea porcilor care este bogat în energie (amidon), dar sărac în substanțe proteice (aminoacizi). Participarea porumbului în rețetele de furaje este mai mică la porcii sub 15 kg și mai mare la porcii peste 50 kg. Dar vă atrag în mod special atenția că este necesar să renunțați în totalitate la hrănirea porcilor cu știuleți de porumb și să folosiți numai porumb boabe sub formă de uruieli în amestec cu alte furaje proteice precum mazărea boabe uruită, șroturi de floarea soarelui și de soia de la fabricile de ulei, precum și tărâțele de grâu de la mori. Această formulă de furaje înseamnă „amestec de fermă” care asigură o hrănire echilibrată în nutrienți. Se mai pot folosi uruieli de cereale – porumb boabe și orz la care se adaugă un supliment proteino-vitamino-mineral – prescurtat PVM din comerț într-o proporție indicată de producător (care este de circa 20-35% din amestec). Cele mai bune furaje ar fi concentratele complex produse de FMC-uri care sunt perfect echilibrate pentru fiecare categorie de porci și de structuri de greutate. Se mai poate completa rația furajeră și cu alte resurse furajere din gospodărie cum sunt: dovleceii, cartofii furajeri, lucerna și trifoiul verde cosit până la înflorire, alte resurse de masă verde, zerul, precum și resturile culinare – fără oase și fără detergenți – dar fierte înainte de utilizare. Nu uitați apa proaspătă la discreție. Porcul este un animal lacom, înghițind furajele fără să le mestece. Hrănirea cu uruieli bine umectate, adică sub formă de terci – o parte furaj și 3 părți apă este recomandat, dar să fie consumat în totalitate – mai ales în sezonul călduros când se poate altera. Însă nici hrănirea cu amestecul furajer uscat nu este greșită, dar aveți grijă să aibă apă la discreție, în acest caz neconsumarea în totalitate nu mai este un pericol de alterare. Hrănirea trebuie făcută la ore fixe și în cel mult două tainuri pe zi – respectiv dimineața și spre seară. Porcul are nevoie să se odihnească, să doarmă, ca să utilizeze energie pentru creștere. Purceii sugari de peste 18-20 de zile și tineretul porcin până la 25-30 kg primesc hrana numai uscată și la discreție în hrănitoare care să împiedice risipa. Completarea cu alte frunze se face numai după ce s-a consumat tot, atât pentru evitarea risipei, cât și pentru a păstra prospețimea furajului. Furajele verzi, cum sunt lucerna și trifoiul verde se dau întregi, așa cum au fost cosite, dar după ce consumă masa de furaj concentrat. Dovleceii, sfecla și altele se toacă, iar cartofii se pot fierbe, însă apa în care au fiert se aruncă, fiind toxică. Evitați pe cât posibil frunzele de varză care în cantități mai mari produc tulburări gastrice și intestinale. Evitați pe cât posibil celuloza în hrana porcilor care dăunează digestiei, eliminând furajul nedigerat în totalitate. Un porc de 50 kg consumă cam 2,5 kg furaj uscat zinic și 4,8 l apă. Este bine să creșteți un purcel care poate ajunge în 8 luni la 100 kg. Succes!



One thought on “Creșterea porcilor pentru vânzare și consum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *