Cu mic, cu mare facem mărțișoare!

SOS Satele copiilor
Foto: arhiva Practic Idei

Cătălina Vieru
Dragii mei,
Pentru a întâmpina primăvara cum se cuvine, cu mărțișoare și voci cristaline, am poposit la organizația SOS Satele Copiilor din București.
Aceasta se ocupă cu protecția copiilor care, din diverse motive, nu pot fi îngrijiți de propriii părinți; aici, în „sătuc”, li se asigură o familie substitutivă, prin intermediul mamelor sociale, precum și un cămin permanent, până la reintegrarea în familia lor biologică sau până ce devin majori și încep integrarea profesională și socială.
Încă de la intrare, ne‑au întâmpinat zeci de ochișori curioși și copiii ne‑au prezentat camera lor de joacă, dar și de diverse activități artistice și educative. Am aflat apoi că centrul în care ne aflam era destinat unui proiect de sine stătător, inclus tot pe lista programelor SOS Satele Copiilor, însă cu propriile sale obiective. Acest proiect a luat ființă în 1998, având ca țel prevenirea abandonului familial și întărirea familiei din care copiii beneficiari fac parte. Astfel, proiectul de întărire a familiei susține 300 de copii din zona Bucureștiului, precum și familiile lor aflate în dificultate, oferindu‑le consiliere psiho‑socială și colaborând eficient cu autoritățile locale. Părinții beneficiază de sprijin și în a‑și găsi un loc de muncă stabil ori o locuință, dacă este cazul, facilitarea accesului la serviciile medicale, dar și ajutor financiar, sub forma tichetelor sociale.
Copiii pe care i‑am cunoscut și care ne‑au cucerit cu îndemânarea lor în a realiza mărțișoarele fac parte din beneficiarii programului și majoritatea sunt copii care locuiesc cu familiile lor biologice și vin la centru pentru activități precum cercuri de îndemânare, de pictură sau de informatică, ajutor la realizarea temelor sau pentru a se juca în timp ce părinții beneficiază de consiliere.
Majoritatea activităților inițiate în cadrul centrului sunt realizate de voluntari, unii dintre ei fiind chiar tineri care au ieșit din program. Deși în acest centru vin de obicei copii de la 4‑5 ani până la 10‑14, în comunitatea de case există și adolescenți. Aceștia beneficiază de program până la 18 ani, apoi merg în Comunitatea de Tineri, unde sunt susținuți de consilieri să urmeze cursuri de specializare, facultăți, cu alte cuvinte, să se pregătească pentru o profesie. După ce petrec în aceste comunități cam 4 ani, ei trec în următoarea etapă a programului, numită „etapa de asistare parțială”, când sunt încurajați să își găsească un loc de muncă stabil, să închirieze o locuință și să preia controlul asupra propriei vieți. Deși își câștigă apoi independența financiară și socială, tinerii, de obicei, revin cu nostalgie în comunitate și își oferă ajutorul sub forma voluntariatului, iar echipa SOS Satele Copiilor le oferă în continuare afecțiune și sprijin emoțional.
Fondurile pentru acest program provin atât de la organizația‑mamă, fondată în 1949 de medicul austriac Hermann Gmeiner, SOS Kinderdorf International, cât și de la sponsori, diverse companii și firme sau persoane care donează bani, alimente, jucării sau obiecte.
Cu aceste fonduri s‑au creat diversele facilități ale centrului, cum ar fi camera de joacă, de care se bucurau din plin și copiii cu care noi am făcut cunoștință. Și, pentru că ardeau de nerăbdare să își demonstreze abilitățile de lucru manual, i‑am invitat să realizăm împreună câteva mărțișoare, pe care să le purtăm ca vestitori ai primăverii proaspăt sosite. Ceea ce a ieșit din mâinile lor, folosindu‑se de câteva bucăți de hârtie creponată, de un lipici și diverse decupaje, puteți vedea și în poze. Ceea ce nu știu dacă se vede este mândria cu care copiii purtau apoi mărțișoarele făucte de ei.
Nu a lipsit nici discuția despre „când mă fac mare, o să fiu…”, așa că am întocmit o listă diversificată de meserii, de la medic, la gimnastă, învățătoare, până la fotbalist, domnișoară și mămică.
Toți copiii își vor atinge aceste visuri, sprijiniți fiind de echipa SOS, o mână de adulți bine pregătiți, responsabili și dedicați Programului de Întărire a Familiei, care pot și știu cum să ofere șansa la o lume mai bună. Mulțumim copiilor și personalului de la SOS Satele Copiilor pentru o după‑amiază în care cu toții am învățat câte ceva, de la a face mărțișoare, la a oferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *