Cum faci răsadnița

rasadnita de lemn
Foto: arhiva Practic

Nicolaie Nicula, Braşov

Revin după o perioadă de câteva luni de zile, cu o nouă scrisoare despre pregătirile răsadnițelor.
Am fost foarte ocupat cu treburile din gospodărie şi apoi venirea la Braşov în perioada a-ceasta de iarnă-primăvară. Anul 2013 a fost un an bogat în toate: legume, fructe, toate s-au făcut. Găinile, puii sănătoşi tratați numai cu ceapă, usturoi, tărâțe, sfeclă, porumb, grâu, rostopască amestecate cu câte 1 pahar de vin.

Semănatul pentru obținerea răsadurilor culturilor timpurii trebuie să se facă la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie. Plantarea se face mai târziu, în a doua jumătate a lunii martie în anumite zone mai reci ca la deal și munte. Pregătirea răsadnițelor trebuie să înceapă cu 8-10 zile înainte de data când trebuie să se semene, pentru ca bălegarul şi pământul să aibă timpul necesar să se încălzească. Răsadnița care va fi folosită pentru producerea răsadurilor de tomate, vinete, ardei, trebuie să fie mai caldă, ținând seama că aceste plante sunt mai pretențioase la căldură. Pentru varză, gulii, conopidă, pot fi mai puțin calde, deoarece cresc mai bine la o căldură potrivită.

Căldura este dată de fermentarea bălegarului aşezat în pat, de aceea cu cât acest pat va fi mai gros, cu atât temperatura mai ridicată. Dacă se va folosi numai sau mai mult bălegar de cal, cu atât răsadurile vor avea mai multă căldură. După căldura obținută în răsadnițe, acestea pot fi: calde, semicalde şi reci. Răsadnițele calde au temperatura de 20 grade Celsius, iar patul de bălegar de 60-80 cm. Răsadnițele semicalde au temperatura de 15-20 grade Celsius şi patul de bălegar de 40-60 cm, şi în sfârşit cele reci 10-12 grade Celsius şi au un pat de bălegar de 20-30 cm. Celelalte dimensiuni lungime, lățime ale patului sunt în funcție de răsadnițe, în funcție de numărul de plante pe care vrem să le obținem.

Deoarece răsadurile se fac din vreme, trebuie să asigurăm căldura necesară creşterii tuturor plantelor. Se pune mai întâi un strat de frunze, paie, sau bălegar uscat, apoi se face patul pentru răsadniță, se întinde bălegar proaspăt până la 15-20 cm, se calcă bine cu picioarele, pentru a se îndesa să nu rămână goluri pe alocuri. Apoi se mai pune un strat de bălegar care se calcă iar şi tot aşa până se obține patul la grosimea necesară. După aceasta se acoperă, se degajă apoi căldura necesară, se lasă câteva zile şi se mai pune un strat de 15-20 cm de pământ, se mai lasă 3-4 zile pentru ca pământul să se încălzească bine, să răsară semințele de buruieni ce apoi se distrug prin greblare, smulgere cu mâna, înainte de semănatul legumelor. Vă doresc răsaduri cât mai sănătoase şi mai bogate, un an bogat ca și cel ce a trecut.

2 thoughts on “Cum faci răsadnița

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *