Cum îngrijești Hymenocallisul

Hymenocallis
Foto: Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt

Stimați prieteni,
În revista Practic-Idei nr. 10/2009 la pag. 86-89 am scris despre unele specii de crini și am promis să revin cu informații și despre alți crini.
Fiindcă nu de mult s-au trecut florile spectaculoase, de un alb imaculat și parfumate ale unui crin superb, vă voi spune câte ceva despre crinul din genul Hymenocallis numit și crinul păianjen datorită aspectului florii. Mare atenție, a nu se confunda cu Hemerocallis care este crinul galben-portocaliu zis și crinul de o zi.
Hymenocallis – numit și narcisa peruană sau Ismene Calathina, face parte din familia Amaryllidaceae și este o plantă relativ nouă în cultura florilor. Acest crin este încadrat la limită între crinii de interior și cei de grădină, deoarece afară nu rezistă iarna decât în zonele cu climă blândă.
Este o plantă cu bulbi mari, sferici, ca niște cepe alungite, având foițele de pe bulb pergamentoase și de culoarea paiului, aproape sidefii. Iarna este în repaus și se păstrează în camere răcoroase (circa 10 grade Celsius) în mediu uscat pentru a preveni putrezirea.
Specialiștii și autorii cărților despre flori spun că este un hibrid între Amaryllis beladona și Narcissus, care au dat naștere unor plante cu flori fanteziste. Frunzele sunt lungi, curbate și asemănătoare cu cele de Amaryllis (crinul gramofon). Florile au unele caractere ale narcisei având în interior un fel de pâlnie, din petale unite, iar petalele externe sunt lungi și subțiri, fiind răsfrânte spre exterior de parcă ar fi un păianjen.
Eu am cumpărat și am cultivat în acest an 3 bulbi, pe care i-am sădit într-un ghiveci mai mare. Sunt varietatea Hymenocalis festalis „Zwaneburg“ pe care i-am plantat la începutul lunii aprilie, fiind porniți în vegetație. Am lăsat vârful bulbilor afară din substrat. Am udat moderat și pe măsura creșterii am mărit cantitatea de apă, încât pământul să fie mereu reavăn. Ghiveciul cu bulbii plantați a stat afară într-un balcon neînchis și doar în câteva nopți mai friguroase a fost adus în camera rece.
Crinii au început să înflorească la jumătatea lunii mai și florile au durat 2 săptămâni. Din fiecare bulb, dintre frunze, a pornit câte o tijă florală de circa 50-55 cm și fiecare s-a deschis pe rând.
Specialiștii spun că înflorește în iunie-iulie, dar bulbii cultivați de mine au fost forțați mai timpuriu. Hymenocallis poate înflori și spre toamnă.
Florile au fost superbe și impozante, după cum se vede și în fotografie. De aceea recomand iubitorilor de flori cultivarea acestui gen de crin. Iubește lumina, dar nu soarele intens, deci trebuie o ușoară umbrire pentru a se dezvolta bine.
Substratul (pământul) a fost  un amestec de pământ de grădină, de pământ de florărie fibros și puțin nisip, care să-i asigure un drenaj bun, motiv pentru care la fundul ghiveciului se pune mai întâi pietriș mărgăritar. În timpul vegetației a primit de două ori îngrășământ lichid în apa de udat, la două săptămâni. După ofilirea florilor am tăiat tijele și am continuat udarea moderată pentru a se înmagazina în bulb materiale hrănitoare necesare viitoarei plante. Nu am încercat înmulțirea, dar specialiștii recomandă ca separarea bulbilor să se facă la sfârșitul repausului – primăvara, înainte de repunerea în vegetație și până ce nu se încălzește timpul.
La plantare, vârful bulbului să fie aproape la suprafața pământului, ca la toți crinii din această familie. Nu se vor expune plantele ploilor puternice. Iarna bulbii pot rămâne în ghivece cu pământ uscat sau se pot scoate și păstra în turbă în cutii de carton.
Să aveți flori frumoase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *