Cum zugrăvești peste calciu

Foto: Monica Antoniciuc

Monica Antoniciuc, Galați

Dragă Practic-Idei,
Am învățat multe lucruri de la cei ce ți-au scris de-a lungul anilor și tocmai de aceea aș vrea să ofer și eu răspuns unui corespondent care în nr. 10/2010 întreba dacă se poate da cu vopsea lavabilă peste calciu.
Se poate. Iată cum am procedat eu, sper să fie de folos și altor cititori care se găsesc în această situație. Eu stau cu chirie, iar pereții sunt dați cu calciu, însă, cum în decembrie urma să nasc (am născut un băiețel sănătos și frumos), a trebuit să aerisim și curățăm totul. Ajutați de părinți, la început am șters pereții bine de praf, apoi am cumpărat sticle de amorsă concentrată. Această amorsă are rolul de a asigura o bună aderență între suprafața de bază și vopseaua în dispensie apoasă ce urmează a fi aplicată. Se poate aplica cu bidineaua, cu pistolul sau pensula. Gradul de diluare e de 1:4 și lăsăm să se usuce câteva ore. După ce s-a uscat, am dat un strat de vopsea lavabilă albă; se lasă să se usuce bine și acest strat, apoi urmează al doilea strat de vopsea lavabilă, de data asta făcută în culoarea dorită (gălbui, bej, bleu). Rezultatul a fost de nota 10; pereții au ieșit frumoși, fără pete și din acele culori apăsătoare (un amestec de verde+roșu+gri, pe fond vernil), acum avem o culoare galben pai foarte frumoasă! La fel am procedat și cu holul, care avea aceleași culori și tot calciu pe pereți.
Aș vrea să prezint și o metodă prin care pot fi ajutați bătrânii, oamenii bolnavi sau cei care au fost recent operați: construirea unei balustrade la scara de intrare în bloc. Chiar dacă sunt doar câteva trepte, pentru cei ce nu le pot urca par nenumărate. Din câteva bucăți de cornir fixate în perete și jos la bază cu holzșuruburi poți face viața mai ușoară pentru cei ce nu mai pot urca scările fără ajutor. După ce se sudează, se vopsesc cu vopsea specială, în ulei, pentru a crește rezistența la umezeală.
Sper să fie de ajutor rândurile mele. Vă doresc tuturor mult succes!One thought on “Cum zugrăvești peste calciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *