Curăț petele de grăsime cu …cretă

material textil plusat
Foto: arhiva Practic Idei

Emilia Gurghian, Târgu Mureș

Dragi cititori,
Nici nu o să credeți câte economii am reușit să fac folosind banala cretă în căminul nostru. Adun resturile de cretă de la copii și nepoțică, le pisez transformându-le într-o pulbere fină de ajutor în multe situații.
Când am pete de mucegai pe unele rufe le frec cu săpun ușor umezit, pe locul pătat, după care presar praful de cretă frecând enegic cu mișcări repetate și circulare. Las să se usuce apoi spăl rufa. Dacă nu iese de tot urma de mucegai din prima încercare repet operația.
În loc de talc folosesc tot praful de cretă pentru îndepărtarea petelor de grăsime de pe țesături. Dacă v-ați pătat cu petrol, puteți apela tot la praful de cretă. Presărați deasupra petei praf de cretă îmbibat în benzină, atât cât să acopere complet. După un sfert de oră, când benzina s-a evaporat, periați bine locul acoperit cu cretă.
Atunci când mi se sparge un obiect de porțelan îl repar imediat și cu succes preparând un clei special din bucățile de cretă, procedând în felul următor: așez resturile de cretă pe o tablă de metal (capacul unui borcan, al unei cutii de ness) deasupra flăcării aragazului. După ce s-au ars bucățile de cretă, le macin bine și le amestec cu albuș de ou, astfel încât să obțin o pastă nu foarte densă. Curăț bine de praf și impurități obiectul spart și aplic pasta pe cele două fețe ale spărturii și le îmbin. Pentru a nu se desprinde una de cealaltă,  fixez bucățile cu o bandă adezivă și las să se usuce 2-3 ore lipiciul, înainte de a îndepărta banda.

2 thoughts on “Curăț petele de grăsime cu …cretă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *