Curmal chinezesc

Curmal chinezesc
www.pixabay.com

Dorina Condrat, loc. Mediaș, jud. Sibiu curmal

Dragi cititori,
Cu 3 ani în urmă am cumpărat un pom fructifer originar din Asia de Est, cunoscut sub denumirea de curmal chinezesc – științific Zizipaus jujuba – întrucât fructele sale uscate seamană foarte mult cu cele de curmal.

Plantele mici fiind sensibile la frig, am îngrijit curmalul în primii 2 ani în ghiveci, apoi într-o primăvară l-am trecut în grădină. Crengile sunt subțiri și rare, frunzele lunguiețe, iar florile foarte mici alb-gălbui. În toamnă a produs primele 3 fructe, verzi, de mărimea unor prune. La sfârșitul lunii octombrie, fructele au devenit maronii și după ce s-au copt au picat din pom. Au gust făinos, dulceag, ca de măr. În mijloc au un sâmbure tare, ca la fructele de corn. Acest curmal nu e sensibil la sol, se dezvoltă bine în loc însorit, nu rezistă în soluri umede. Nu are boli și produce până la 30 de ani. Se înmulțește prin semințe și altoire. Se seamănă primăvara în sol nisipos, la 1 cm adâncime. Puietul se altoiește după 2-3 ani. O vară cu flori frumoase să aveți!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *