Cycas revoluta suportă lumina mai puțină

planta ornamentala
Foto: Victorita Diaconu

Victorița Diaconu, loc. Orlești-Silea, jud. Vâlcea

Dragii mei, Vă scriu despre 2 plante ornamentale prin frunze, care sunt ușor de îngrijit, nu sunt deloc pretențioase, nici vara, nici iarna: Cycas și Asparagus.
Cycas revoluta are frunzele foarte lungi, de un verde strălucitor, formate din foliole lungi și ascuțite. E o plantă ornamentală care pe timpul verii crește frumos în semiumbră, fără soare direct. Vara are nevoie de sol permanent umed și stropiri pe funze. Iarna pământul din ghiveci se lasă să se usuce puțin între două udări, iar temperatura camerei să se mențină la 12-13 grade Celsius. Suportă și lumină mai puțină, dar nu un loc prea întunecos. Primăvara la 2-3 ani se mută în vas mai mare, într-un amestec de mraniță, pământ de grădină și nisip grosier, ca să se dreneze ușor. Vara, o dată pe lună, Cycas revoluta necesită îngrășământ pentru plante ornamentale prin frunze. Se înmulțește prin butași de muguri prelevați cu țesut din tulpină – rănile se pudrează cu cărbune vegetal. Atenție! Înmulțirea prin această metodă este anevoioasă și destul de dificilă. Cel mai indicat e să cumperi un pui cât de mic. Creșterea e lentă, se formează doar 1-2 frunze pe an, dar rezistă foarte mulți ani și la 10-12 ani de viață are nevoie de un spațiu mare. Nu cunosc să fie atacat de dăunători. Bine îngrijit, crește mult și frumos și vă ornamentează un loc în casă.

Asparagus este o plantă foarte populară, decorativă și îndrăgită pentru aspectul grațios al lăstarilor lungi. Există mai multe specii, dar cel pe care eu îl am este poate cel mai aspectuos, cu tulpinile foarte lungi și frunzișul de un verde strălucitor, care decorează spațiul unde este amplasat tot timpul anului. Nu este pretențios la condițiile din camere și nici boli sau dăunători nu are. Rezistă vara în locuri luminoase și călduroase, dar fără soare direct. Vara i se pune îngrășământ o dată pe lună doar pe pământul umed. Se pulverizează cu apă pe frunze o dată pe săptămână. Iarna are nevoie de o cameră răcoroasă, de temperaturi de 4-6 grade Celsius, udări mai rare, cât să nu fie pământul foarte uscat. Transplantarea se face în fiecare primăvară, când se poate înmulți prin divizare și tăia lăstarii bătrâni. Dacă frunzele se îngălbenesc și cad masiv, ori a fost lăsată planta prea mult timp fără apă, ori lumina din încăpere este insuficientă. Dacă planta se usucă fără un motiv aparent, sigur apa în exces este de vină. Asparagusul este rezistent, se înmulțește ușor, suportă iarna în camere neîncălzite, nu este atacat de boli și dăunători. Se mulțumește și cu lumină mai puțină iarna; dacă temperatura din cameră este prea mare, peste 18 grade Celsius, își poate pierde frunzele, de aceea trebuie pulverizat pe frunze. Plantele prezentate pot sta 2-3 săptămâni fără îngrijiri, dacă au temperaturi potrivite. Succes!

One thought on “Cycas revoluta suportă lumina mai puțină

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *