Dacă ai teren, creșterea oilor poate fi o bună afacere de familie

casa cu oi
Foto: Natalia Neagu

Natalia Neagu, Stoenești, jud. Argeș

Dragă redacție, Vă mulțumesc pntru publicarea scrisorii din nr. 11/2012. Vă scriu despre cum ne aduc oile bani.
Cât stau la cioban, din primăvară până în decembrie ne costă de fiecare oaie 85 lei. Avem 2 oi, care fată câte 2 miei. Primăvara nu tăiem decât un miel de Paște, iar pe ceilalți 4-5 îi vindem fie vii, fie tăiați. I-am dat cu 12-15 lei kilogramul, așa că am reușit să câștigăm destul de bine. În fiecare primăvară se întâmplă acest lucru. Fiecare miel are câte 10-12 kg, dar și mai mult. În primăvara anului 2012 am oprit din 5 miei pe cele 2 mieluțe, care acum sunt cârlane. Am tăiat noi un berbecuț, iar pe ceilalți 2 ber-becuți i-am vândut. Este o idee de afacere, iar cei care au teren în jurul casei este și păcat să nu pună în practică această idee, nu se câștigă mult, dar este un mijloc de a face rost de bani. De la ciobani, pe perioada de primăvară, primim cam 8 kg de brânză pe fiecare oaie cu lapte, iar în perioada de vară, se ia pe fiecare oaie 4 kg brânză de burduf, 1-2 kg urdă și 500 g unt. Vă trimit o fotografie din primăvara anului 2012, cu oile noastre și cei 5 miei. În spate se vede adăpostul făcut de soțul meu din materiale recuperate: uși, ferestre, obloane de debara și alte resturi lemnoase. Nu se cresc greu, avem fân și otavă în jurul casei și boabe de porumb, pe care le achi-ziționăm vara. Îți trebuie dragoste pentru animale și puțină dăruire în ceea ce faci. Noi ne limităm la cele 4 oi tinere și la cele 2 cârlane, deoarece totul este în funcție de cantitatea de fân pe care o facem. Anul trecut fiind secetă, nu s-a prea făcut fânul, dar totuși avem podul plin. Le completăm cu boabe de porumb, hrană zilnică, 2 mese cu fân și una cu boabe. Mă gândesc că poate există cititori ai revistei care pot prelua această idee. Practic, oile sunt întreținute cu o parte din banii obținuți pe ele. Vânzând miei, acoperi suma de bani pe care o dai ciobanilor și rămâi cu produsele: brânza telemea, brânza de burduf, lâna și mielul pentru Paște. Plus că este o plăcere deosebită primăvara să vezi gingășia mieilor și jocul lor prin iarbă. Eu le-am pus și nume: Oița, Cornuța, Albuța, Bretonata, Joița, Suzana. Eu consider că este o afacere de familie, pe care o poate prelua oricine are un pic de teren pe lângă casă pentru fân și pentru adăpostul lor. Cine dorește să înceapă această afacere, mai întâi să-și procure 2 mieluțe primăvara și să le dea la cioban, iar în toamna anului următor îi vor făta și va obține 2 sau 4 miei. Pentru cine dorește mai multe amănunte, las două numere de telefon la care mă puteți contacta: 0248.550.293 și 0760.113.867. Vă doresc toate cele bune!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *