Dacă vrei nalbă recoltează de acum semințele

Lizi Deaconu
Lizi Deaconu

Dragă redacție,
Sunt o fidelă cititoare a revistei de aproximativ
5 ani și la începutul fiecărei luni aștept cu nerăbdare apariția unui nou număr pe care îl citesc
cum ajung acasă.

Lizi Deaconu, Pitești, jud. Argeș

Dragi prieteni,
M-am hotărât să vă scriu la rubrica mea favorită, despre o floare dragă mie și anume nalba de grădină, pe numele ei științific Malva silvestris.
Cea mai mare parte a anului locuiesc la bloc în orașul lalelelor Pitești, dar avem și o casă într-un sat apropiat care se numește Babana și unde ne petrecem majoritatea
weekend-urilor. Acolo grădinăresc cu mult drag urmând diverse sfaturi trimise de cititorii practici.
Nalba a fost în această vară mândria grădinii mele, cea mai admirată floare de toate vecinele, care mi-au și cerut semințe. Se cultivă ușor prin semințe, pe care le recoltezi toamna și care se pot însămânța atât toamna, cât și primăvara sau prin mutarea plantelor tinere primăvara devreme.
Toamna, semințele ajung în sol, iar primăvara răsar noi plante pe care le putem lăsa în același loc sau le putem muta. Eu nu am decât nalbă de culoarea roșie, dar când am fost să vizitez Mănăstirea Turnu, am văzut în diverse grădini și roz sau albe.
Nalba nu are nevoie de un sol special, dar ca să înflorească frumos trebuie udată, nu suportă seceta. Cel mai bine îi merge la soare, dar poate fi cultivată și în locuri umbrite. Consider nalba o floare care nu trebuie să lipsească din nicio grădină, pentru că este o plantă nepretențioasă, care ne înveselește cu superbele ei flori de la începutul verii până toamna târziu.
Eu mai am și alte flori în grădină: trandafiri roșu, roz, galben, tufănele diverse culori, crăițe, liliac alb și mov, lalele, stânjenei, zambile, cârciumărese și steluțe, zorele, creasta coco-șului și datură albă de grădină, barba împăratului și gazania, flori de piatră. Ele înfloresc pe rând, de primăvara până toamna târziu, bucurându-ne privirile și sufletul, ajutându-ne să trecem mai ușor peste problemele vieții.
Vă doresc multă sănătate și succes în toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *