Daliile, flori simple și fermecătoare

dalie rosie
Foto: Felicia Dobrican

Felicia Dobrican, loc. Moravița, jud. Timiș

Dragii mei,
În orice grădină din zonele deluroase și nu numai întâlnești o floare pur și simplu fermecătoare, anume dalia, cea care are o mie de înfățișări.
Tuberculii se plantează în luna mai-iunie, căci plantele sunt sensibile la frig. Terenul trebuie pregătit dinainte cu îngrășământ potasic lichid pentru o înflorire mai bogată. Locul plantării neapărat să fie însorit, ferit de vânt. Soiurilor mici le merge bine în jardiniere, lăzi. Se udă regulat fără ca apa să stagneze în sol. Pe lângă dalii arată bine gladiolele, margaretele și crăițele. Această combinație arată bine când înfloresc, pare un aranjament de soiuri și culori.
Și aceste minunate flori au nenorocul să fie atacate de păduchii de frunze. Soluția de săpun este indicată în acest caz: 20 g săpun la 1 l de apă caldă, la care mai puteți adăuga spirt denaturat (diluat).
După ploi abundente tăiați florile moi sau rănite lăsând doar bobocii. Veți preveni astfel îmbolnăvirea plantei. După primul îngheț scoateți tuberculii, curățați frunzele, dar lăsați lujerii pe care legați o sfoară cu indiciu despre culoarea fiecăruia. Le așezați în nisip uscat în loc ferit de îngheț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *