De acum mențin la răcoare haworthia

haworthia
Foto: Florentina Hij

Florentina Hîj,
com. Volovăț, jud. Suceava

Dragă  redacție,
În zona noastră  frigul și-a făcut simțită prezența încă de la începutul toamnei, așa că tot de-atunci am început și eu să pregătesc florile pentru anotimpul rece.
Am mutat plantele în casă. Nu am foarte multe, 20 de ghivece cu cactuși mici, așa că operațiunea nu este una foarte complicată. Anul acesta au înflorit aproape toți, datorită sfaturilor din revistă. Mai am și 40 de ghivece cu alte flori, unele fiind pui mici. Toamna scurtez cercelușul și cele 2 mușcate, iar lăstarii îi pun la prins. Tot acum pun  bulbii plantelor care intră în repaus într-un loc rece și întunecos.
Am două plante preferate: begonia rex și haworthia. Begonia rex am luat-o din piață la sfârșitul verii, când era un pui. O țin în cameră în fața geamului după perdea și îi merge foarte bine. Deoarece frunzele se îndreptau spre lumină, partea ghiveciului care-i în cameră rămânea golașă, așa că acum o întorc din când în când și a crescut foarte frumos.
Haworthia este o plantă suculentă, originară din Africa de Sud. Genul cuprinde circa 150 de specii. Are frunzele verzi, suprapuse, cărnoase și cu vârfurile colțuroase. La baza plantei apar plante mici, aceia sunt puii și poate fi înmulțită cu ușurință. Planta mea nu a înflorit încă, dar știu că face flori albe nesemnificative.
Toamna și iarna o ud  moderat și o țin în locuri răcoroase. Vara aceasta am ținut planta în loc luminos, după perdea sau la semiumbră și i-a mers foarte bine. Ținută în soare frunzele se înmoaie și devin roșiatice.
Doresc toamnă bogată tuturor și numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *