Divizați tufele, cele înghesuite vor produce flori puține

phlox paniculata
Foto: Victorița Diaconu

Victorița Diaconu, loc. Orlești-Silea, jud. Vâlcea

Dragii mei,
Dacă vreți să înmulțiți plantele, nu mai amânați această operațiune, ea este chiar necesară la cele care au format tufe prea dese. Înmulțirea prin divizarea tufelor se poate face în momentul când vremea se încălzește și ne permite să pregătim pământ din grădină în amestec cu bălegar ros și nisip.
Am  fost  nevoită să scot planta Phyllocactus hybridus roz din vasul în care era pus, pentru că se înmulțise prea mult și vasul era prea mic, iar din cauza apei o parte din rădăcini erau putrezite. Planta avea frunzele pălite și nu a înflorit decât foarte puțin, a făcut doar 2-3 flori. Am scos planta din pământ, am tăiat toată partea putrezită din rădăcini, am desfăcut planta în multe părți cu mâna, fără a folosi vreun obiect tăietor pentru a nu strica o parte din rădăcini. Vasele erau pregătite, umplute cu amestec de pământ. După ce am pus câte o plantă după mărimea vasului, am așezat bine pământul și pentru 2-3 săptămâni am ținut vasele la loc umbrit, pământul menținându-se umed. Nu se pune niciun fel de îngrășământ timp de o lună de la mutare. Sunt foarte multe plante de ghiveci care se înmulțesc prin divizarea rădăcinilor, dar numai cu această plantă aveam fotografie.
Nu faceți greșeala să mutați o plantă într-un vas mai mare fără să verificați rădăcinile care pot fi afectate, ori putrezite sau pot avea râme ori alți dăunători. Desfaceți cu grijă balotul de pământ (nu în toalitate). Dacă planta crește și se dezvoltă frumos nu aveți niciun motiv să desfaceți balotul de pământ, doar umpleți pe lângă balot cu pământ proaspăt.
În miezul primăverii e timpul să ne ocupăm intens de florile din grădină. Punem “bulbii” de gladiole, dalii, canna, putem înmulți crinul hosta sau irișii, punem semințele florilor anuale, dar cel mai important lucru este divizarea unor tufe de flori perene, despre care vă povestesc puțin.
Dintre florile perene vă prezint 2 plante care au cam aceleași pretenții la sol dar și la îngrijire și flori frumoase: Phlox paniculata și Aster – steluțe înalte. Ambele specii de flori cresc și înfloresc în locuri semiumbrite, în sol nisipos-argilos, bogat în humus. Divizarea se face la 3-4 ani, deoarece plantele în tufe mari sărăcesc locul unde sunt sădite, iar tufele prea dese nu mai înfloresc bogat. De aceea, la 3-4 ani se face o mutare a tufei în alte locuri prin divizare. Se scoate întreaga plantă cu un hârleț, se desface în câte părți dorim și se mută în gropi pregătite la aceeași adâncime la care a fost în locul anterior. Pe fundul gropilor se pune un strat de 4-5 cm de bălegar ros (putrezit), se așază pământul cu grijă să nu se distrugă lăstarii care trebuie să fie de cel mult 5-6 cm când se mută plantele. Fiecare bucată de plantă să aibă cel puțin 6-7 lăstari, dar și rădăcini sănătoase. Prinderea plantelor este ușoară, deci suportă ușor mutarea în alt loc. În perioadele secetoase ambele specii au nevoie de udare, dar numai la rădăcină. Pentru că aceste plante cresc înalte de peste 1 m, au nevoie de tutori (araci) pentru că tufele pline de flori se rup ușor de vânt și de ploi, care îngreunează buchetele. Sunt soiuri de phlox și aster de culori și înălțimi diferite, dar cele mai impozante și frumoase sunt soiurile înalte.
Înflorirea are loc din iulie-august până în octombrie. Pentru a eșalona înflorirea se rup (adică se ciupesc) o parte din lăstarii din tufă care vor înflori frumos și mai bogat. Făinarea este cea mai frecventă boală care afectează ambele soiuri de plante, care se combate prin stropiri repetate cu un fungicid încă de la primele semne. Pentru a stopa cât mai repede răspândirea bolii, se rup și se aruncă lăstarii afectați și se stropește planta rămasă până la stoparea bolii.
Asterul este folosit uneori ca floare tăiată, când florile sunt pe deplin înflorite și este considerată una din frumoasele toamnei.
Vă prezint și o frumoasă floare a primăverii, primula, cunoscută popular și ca primăvărică sau ciuboțica-cucului. Denumiri se referă la aceleași soiuri de plante, vestitoare ale primăverii, care se găsesc într-o mare varietate de soiuri și culori.
Cele mai multe se cultivă în sere, în ghivece înainte de vânzare, dar după ce vremea se încălzește se pot muta în grădină, unde vor înflori în fiecare primăvară, la fel de frumos și bogat ca și în ghivece.
Am de mai mulți ani Primula vulgaris, un soi foarte rezistent, care înfrumusețează grădina din primele luni ale anului. Preferă locuri semiumbrite și umede. Are nevoie de o singură doză de îngrășământ natural în fiecare primăvară. Se menține în permanență solul umed. Nu-i plac locurile cu soare mult și pământul uscat.
Florile lor au culori diferite: alb, galben, roșu cu galben, mov închis cu galben, grena și roșu. Florile au înălțimea de 20-30 cm și țin aproximativ 2 luni, din martie-aprilie până în mai și chiar iunie. Se simt bine în compania florilor de primăvară: narcise, zambile, lalele (din soi timpuriu).
Toate florile de grădină au nevoi de îngrijiri permanente, deci zicala „dacă ai grădină nu ai odihnă“ este cât se poate de adevărată. Dacă dorim să avem flori frumoase toată vara, dragi cititoare să știți că e timpul să ne ocupăm de acum de grădină.
O primăvară cât mai frumoasă vă doresc și urez „La mulți ani!“ revistei mele dragi, pe care o citesc din 1999!

4 thoughts on “Divizați tufele, cele înghesuite vor produce flori puține

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *