După scurtare, cercuim vița

cercuirea viei primăvara
Foto: Rodica Meiroșu

Rodica Meiroșu, com. Săhăteni, jud. Buzău

După o iarnă aspră, iată că a sosit primăvara, gâzele încep să roiască, iar colțul ierbii începe să încolțească și mici floricele, timid, cutează să-și deschidă petalele. Dar iată că primăvara ne invită și în grădinile de legume sau flori, unde avem multe de făcut.
În vie se fac tăierile în uscat, de formare a butucului sau de rodire. La noi se execută tăierea joasă, clasică. La această tăiere se lasă cepi de 2 ochi și verigi de rod cu coarde de 8-10 ochi. Verigile de rod ce pornesc direct din butuc, pot fi 2-4, iar coardele sunt conduse bilateral pe o singură sârmă. Întotdeauna cepul va fi amplasat sub coardă, cât mai aproape de butuc. După tăiere se face cercuitul coardelor. A­ceas­tă operație se execută înainte de pornirea viței de vie în vegetație. Cercuitul se face pe prima sârmă a spalierului. Tot în această perioadă se mai fac tăieri la pomi, arbuști fructiferi, trandafiri, arbuști ornamentali. Prin aceste tăieri se înlătură crengile uscate sau bătrâne, se scurtează ramurile firave sau se mai taie din ramurile care sunt aglomerate, în special în mijlocul arbuștilor fructiferi sau ornamentali. Lăsarea acestora să se dezvolte va scădea calitatea și cantitatea florilor și fructelor. În grădina de legume trasăm aleile, pregătim straturile unde vom însămânța legumele. În luna martie se pot însămânța: mazărea, salata, spanacul, bobul, păstârnacul, pătrunjelul etc. Încă din toamnă agricultorii pot sădi păstârnacul, arpagicul pentru ceapa verde, usturoiul. Tot în luna martie, putem începe plantări de pomi, viță de vie, arbuști fructiferi, arbuști ornamentali. Tot în martie putem despărți tufele de plante perene (flori). Sunt multe lucrări de făcut primăvara, de aceea vă urez tuturor multă sănătate și spor la lucru!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *