Este rentabil să crești gâște

pasari curte
Foto: arhiva Practic Idei

Iuliana Lako, loc. Cenad, jud. Timiș

Dragă redacție,
Vă mulțumesc și vă felicit pentru minunata revistă Practic-Idei. Scrisorile și fotografiile publicate îmi încântă sufletul. Vă scriu și eu despre dragostea mea față de animale, care mă ajută să fac și economie la bugetul familiei.
Locuiesc la țară și respect zicala potrivit căreia “Curtea țăranului nu-i curte fără animale sau păsări”. Așa că an de an îmi cresc singură animale după posibilitate. Puilor mici pe care-i am de la cloță (cloșcă) le dau din prima zi uruială de porumb, în loc de medicamente și concentrate; hrana le-o pregătesc acasă, iar în loc de apă le dau ceai de mentă sau mușețel. Cojile de ou le usuc, le macin și le amestec cu hrana uscată, pentru calciu. Și, nu în ultimul rând le dau ouă fierte, brânză de vacă amestecată cu frunze de ceapă verde și usturoi.
Pe lângă pui mai cresc și gâște, sunt gălăgioase, dar prietenoase, în plus bobocii nu sunt sensibili ca puii de găină. În fiecare an din cele crescute d e mine îmi opresc două gâște și un gâscan, astfel sunt asigurată și nu sunt nevoită să dau bani pe boboci. Prin aprilie curtea este plină de bulgărași galbeni, adică de boboci. Sunt rezistenți, cresc foarte repede, le place iarba și apa multă. Le plac boabele de porumb, dar le dau doar după ce sunt ciupelite (adică jumulite de puf sau pene). Ciupelitul se face de 2-3 ori pe an dacă sunt bine îngrijite. Gâștele sunt foarte avantajoase pentru crescători. Au o carne foarte bună, grăsimea se poate topi, iar din penele obținute se fac perne, plăpumi sau se pot vinde pe bani frumușei.
Astfel putem și noi, cei de la sat, să mai facem economie câte puțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *