Floarea de hârtie – Bougainvillea

Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provi a de Sus, jud. Prahova

 

Dragii mei,

Terasele şi balcoanele însorite sunt locul preferat al florilor de hârtie.

Ele iubesc căldura şi rezistă sub razele fierbinţi ale soarelui, fără să sufere prea mult. Dacă temperatura scade sub 10o C, îşi pierd frunzele. Dar dacă temperatura creşte peste 25o C, se dezvoltă spectaculos.

Această plantă numită şi Bougainvillea este sensibilă la curenţii de aer, aşa că are nevoie de un spaţiu adăpostit, lângă un perete spre exemplu. Culoarea tradiţională a plantei este roz-ciclam. Există însă şi hibrizi pastelaţi, în portocaliu, mov, roşu şi crem. Deţin Bougainvillea de foarte mult timp şi la mine în curte ajunge la peste 3 metri. În balcon sau pe terasă este uşor de controlat, prin tăieri succesive ale lăstarilor tineri care au făcut flori.

Tăierea se face oblic, ca la trandafiri. Lăstarii bătrâni nu se taie niciodată, deoarece ei reprezintă resursa şi punctul de sprijin al întregii plante. După tăiere, planta se udă mai rar, până apar lăstarii mici. Floarea de hârtie cere soare mult şi apă cu măsură, pământ de mraniţă, nisip şi pământ de pădure. Nu îi place să îi schimbi locul decât în situaţii absolut necesare, o poţi transplanta într-un nou ghiveci, mai mare, o dată la 3-4 ani.

O înmulţeşti prin lăstari tineri, lemnificaţi, puşi în pământ cu mraniţă şi ţinuţi la căldură. Are nevoie de îngrăşăminte doar vara, în perioada de înflorire, o dată pe lună. Iubiţi florile şi îngrijiţi-le cu dragoste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *