Frunzele de limba-mielului se recomandă în reumatism

Foto: Monica Antoniciuc
Foto: Monica Antoniciuc

Monica Antoniciuc, Galați

Dragă redacție,
Mulțumesc frumos pentru setul de reviste trimis pentru sondajul din lunile trecute; le-am răsfoit cu mult interes, iar pe unele din ele le-am oprit pentru mine, pe altele le-am oferit cadou colegelor mele, la serviciu.
Planta despre care vă scriu astăzi este minunată, este vorba de limba-mielului, pe care niște prieteni dragi o cultivă deoarece conține mult nectar și o plantează lângă stupărie (atrage albinele și fluturii). De asemenea are un important rol în mărirea polenizării la copaci și diferite plante, deci implicit sporește și recolta.
Este o plantă interesantă, care aduce originalitate în grădină. Nu este prea înaltă (30-80 cm), are tulpina cilindrică, acoperită cu perișori albi și tari; frunzele sunt verzi, alungite, ascuțite la capăt. Florile sunt însă deosebite; au o culoare de un albastru strălucitor sau roz în formă de stea cu cinci petale triunghiulare și o mulțime de stamine în centrul florii. Produce multe semințe, lucru ce duce la înmulțirea naturală a florii; semințele încolțesc în pământul afânat după aproximativ două săptămâni.
Nu este o plantă pretențioasă, rezistând mult timp fără apă, dar și la ger.
O rețetă pentru pielea uscată din planta limba-mielului și brusture: se iau doi pumni de plante și se toarnă în apă clocotită. Se amestecă și se lasă cel puțin 10 minute, să infuzeze bine. Dăm un clocot și luăm de pe foc, apoi stăm cu fața aplecată ținând deasupra un prosop, cât putem rezista în aburi. Repetăm operațiunea și la sfârșit ne răcim pielea cu apă călduță și apoi cât mai rece.
Frunzele se recomandă în tratamentul reumatismului, în afecțiuni respiratorii. Sunt diuretice, depurative şi au proprietăți antiinflamatoare. Planta este ideală pentru tratarea bolilor specifice sezonului rece: laringita, bronșita, stări gripale cu febră mare.
Ceaiul de limba mielului se obține astfel: punem 2-3 lingurite de flori la o cană cu apă fierbinte. Decoctul se prepară din 500 ml apă în care punem 2-3 linguri de frunze și fierbem 10 minute.
Florile mai sunt folosite și în bucătărie la prepararea și ornarea diferitelor salate.
Sfat! Busuiocul și limba-mielului își pierd aroma dacă sunt călite sau fierte, de aceea se vor adăuga întotdeauna la sfârșit!

One thought on “Frunzele de limba-mielului se recomandă în reumatism

  • September 3, 2013 at 1:55 pm
    Permalink

    Un tratament cu produse naturiste ( urzica, arnica, brusturele, scoarta de salcie, frunzele de limba- mielului) poate sa amelioreze reumatismul.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *