Gălbenelele ajută bila

calendula
Foto: arhiva Practic

Elisabeta Gligor, loc. Cenad, jud. Timiș

Dragă cititorule, Dacă ai deseori crize de fiere, manifestate prin dureri în partea dreaptă, imediat sub coaste, grețuri, gust amar, balonări, vărsături, este timpul să iei măsuri.
Plantele folosite în tratamentul pentru dischinezia biliară, așa numită criză de fiere, au trei funcții principale, să curețe căile biliare, să stimuleze secreția bilei și să alunge durerea, prin combaterea spasmelor. Bila este lichidul galben verzui produs de ficat și depozitat în vezica biliară.

Gălbenelele au rol antiinflamator, sedativ. Stimulează secreția bilei și evacuarea acesteia. Infuzie: peste 2 lingurițe de plantă uscată adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor. Infuzia nu este recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii.

Ridichea neagră intensifică procesul de eliminare a bilei. Suc: amestecă o cană de suc proaspăt de ridiche neagră cu o jumătate de pahar cu miere, ia 3-6 linguri pe zi între mese. Ridichi rase cu miere; urmează o cură, consumând câteva linguri, între mese.

Măceșele. Acestea stimulează secreția biliară și elimină toxinele din ficat. Infuzie: folosește o lingură de măceșe la o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat o jumătate de oră, bea 2 căni pe zi.

Salvia crește secreția bilei, are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, ușor sedativă. Ceai: infuzează timp de câteva minute o linguriță de frunze, la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi, nu se recomandă femeilor care alăptează.

Sunătoare. Are rol de a intensifica funcția hepatică. Infuzie: pune o linguriță de plantă mărunțită într-o cană cu apă clocotită, lasă timp de 15 minute, bea 2-3 căni pe zi. Ulei: macerează timp de 12 ore circa 20 g de plantă mărunțită în 20 ml alcool. Adaugă 200 ml ulei de floarea-soarelui, fierbe pe bain-marie 3 ore, la foc mic, apoi mai lasă 2-3 zile la macerat, strecoară și lasă 24 de ore. Pune lichidul rezultat în sticluțe închise la culoare, astupate ermetic. Ia câte o linguriță de ulei după mese.

Ca să previi crizele de fiere evită grăsimile, prăjelile, sosurile grele, carnea roșie, porc, vită, lactate cu grăsimi sau procesate. Ai voie: iaurt, lapte bătut, brânză slabă de vaci. Scoate din dietă dulciurile, înlocuiește cu fructe proaspete sau deshidratate. Ocolește mezelurile, conservele, afumăturile, tocăturile, pâinea albă, alimentele cu mulți conservanți, alcoolul, cafeaua în exces, oțetul și sarea în exces. Mănâncă cereale integrale, germeni de grâu, tărâțe, semințe decorticate de in, susan, cânepă, oleaginoase crude, leguminoase uscate, mazăre, fasole, linte, soia, năut, uleiuri presate la rece. Gătește la abur, la grătar sau la cuptor. Să vă fie de leac!

One thought on “Gălbenelele ajută bila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *