Gardenia, un arbust pe cât de frumos, pe atât de pretențios

balas dorina-plantele mele-1
foto Dorina Bălaș

Stimată redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat în numărul din aprilie al revistei Practic Idei, m-am bucurat. De data aceasta doresc să vă scriu despre un arbust pe cât de frumos, pe atât de pretențios. Este vorba despre Gardenia Jasminoides.

Dorina Bălaș, loc. Nădrag, jud. Timiș

În ultimii ani este des întâlnită în florăriile noastre, destul de dificil de îngrijit în condiții de interior, sensibilă la variațiile din mediul ambiant, suferind la mutarea din mediul umed al unei sere în atmosfera uscată şi caldă din casele noastre.
Dar dacă i se respectă mofturile ne va încânta cu frumusețea şi parfumul florilor ei.
Anul trecut planta mea a avut zeci de flori, are şi o coroană de aproape un metru în diametru, acum am tuns-o cam drastic, căci mi s-a părut că este prea voluminoasă, deci anul acesta îmi va înflori mai târziu.
Gardenia este un arbust originar din Japonia şi sud-estul Chinei, cu un frunziş persistent, verde strălucitor, cu flori albe, puternic parfumate şi cu o creştere destul de lentă. Perioada de înflorire este destul de lungă, de la mijlocul primăverii până toamna, căci florile de culoare albă, ce par cerate (devin crem pe măsură ce se maturizează) se deschid pe rând. Este un arbust de talie mică, cu o înălțime până la un metru, cu o coroană frumos ramificată.
Substratul de cultură trebuie să fie neapărat acid (pH 4,5-5,5), acest lucru realizându-l folosind turbă, în proporție de 50% din compoziție, amestecată cu nisip, pamânt de frunze şi mraniță.
Substratul de cultură trebuie să fie poros, cu un bun drenaj, astfel ca apa să se scurgă rapid, dar solul să rămână umed.  Se găsesc şi amestecuri gata preparate, speciale pentru plante acide, gardenii, camelii şi azalee în centrele comerciale.
Transplantarea plantei într-un ghiveci mai mare se face primăvara, în mod normal la 2-3 ani, dar în fiecare an se înlocuieşte un strat de 2-3 cm de la suprafață. Din primăvară până toamna se poate aşeza ghiveciul afară, într-un loc semiumbrit, în care gardenia să fie ferită de soarele puternic de la

amiază (eu o aşez la umbra unui măr).
Udatul gardeniei este foarte important. Dacă este udată prea puțin, majoritatea bobocilor vor cădea, pământul ar trebui să fie permanent umed, asta însă nu înseamnă să fie lăsată să stea cu rădăcinile în pământ îmbibat în apă. Planta se udă de sus în jos, adică se toarnă apă pe pământ, nu în tăvița ghiveciului, iar după udare cam după un sfert de oră apa rămasă în tăviță se aruncă. Frunzele şi bobocii cad şi atunci când planta este udată prea abundent, acelaşi efect îl are şi udarea la intervale prea lungi de timp (când pământul din ghiveci este deja prea uscat).

balas dorina-plantele mele-2
foto Dorina Bălaș

 

Apa de la robinet poate schimba pH-ul pământului, acesta devenind alcalin şi în acest caz planta este afectată de o boală numită cloroză. Frunzele capătă o culoare palidă, nervurile frunzelor rămânând verzi. Pentru a corecta acest lucru se udă planta cu soluție de sulfat de fier (0.3 g la 1 l apă) udându-se planta o dată sau de două ori pe săptămână. Este recomandat să nu se folosească apa de la robinet la udat, se poate folosi apa plată sau apă de izvor.
Gardenia preferă temperaturi moderate – ziua 22-23 grade Celsius, noaptea până la 16 grade Celsius. Dacă temperaturile nocturne cresc peste 16 grade Celsius, nu se mai formează boboci noi. Gardenia nu suportă schimbările bruşte de temperatură, nici curenții de aer.
Orice schimbare în mediul în care stă planta va duce la căderea bobocilor. Dar nu numai atât! Dacă vremea noroasă durează câteva zile, bobocii vor cădea sau planta nu produce alți boboci.
De asemenea gardenia nu suportă uscăciunea aerului, de aceea este bine ca ghiveciul să fie amplasat pe o taviță cu pietriş umed sau să se pulverizeze cu apă planta, vara. Umiditatea crescută ajută şi la prevenirea atacului păianjenilor roşii.

 

Ca îngrăşământ folosesc unul special pentru plante acide, cu care ud planta la două săptămâni în perioadele de creştere, din primăvară până toamna.
Se înmulțeşte prin butaşi de vârfuri cu un mic călcâi, primăvara, într-un substrat de turbă şi perlit, acoperind lăstarii cu o sticlă, aşezând ghivecele la loc semiumbrit şi căldură. Noilor plăntuțe le trebuie 2-3 ani de la înrădăcinare până vor înflori.
În concluzie, gardenia este într-adevăr o plantă pretențioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *