Hainele bine întreținute se păstrează ca noi mult timp

camasi si paltoane pe umeras
Foto: arhiva Practic Idei

Ioana Preda, București

Stimată redacție, dragi prieteni,
În viața de zi cu zi întâlnim atâtea probleme legate de buna gospodărire a fiecărui lucru în parte. Cu multă gândire și imaginație ne străduim fiecare dintre noi să depășim momentele de criză prin care trecem la această dată căutând noi metode de a duce o viață cumpătată și ordonată. Cheltuielile pot fi reduse substanțial și prin buna întreținere a hainelor deținute deja, eu am reușit.
Vă ofer sfaturi și învățăminte de ajutor în special tinerilor, care își încep acum noua viață de familist, încerc să ajut pe cât posibil povestind din experiența mea și altor prieteni practici despre întreținerea îmbrăcăminții, care înseamnă tot o formă de economisire.
Cum se calcă un costum. La haină calcați mai întâi mânecile, așezate pe dispozitivul special, folosind o cârpă umedă. Apoi, tot cu cârpa umedă neteziți fețele și spatele, gulerul pe dos și pe față. Nu presați cu fierul pe nasturi. Terminați cu reverele, care nu trebuie să fie îndoite. Pe acestea le așezați cu fața pe masă și le călcați pe dos pe cârpa umedă. Repetați operația pe față cu reverul desfăcut, nu îndoit.
Pantalonul îl întoarceți pe dos și călcați mai întâi dublura buzunarelor și a centurii. Neteziți cu cârpa umedă apoi fanta din față, intrările în buzunărele și partea de sus a pantalonilor, punând fierul prin interiorul zonei acesteia. În continuare, suprapuneți cusăturile lungi și calcați fiecare crac al pantalonilor.
Dunga de la pantaloni devine durabilă și impecabilă, dacă înainte de a o călca ștergeți dosul stofei cu o bucată de săpun foarte umed.
Cum împachetați hainele. Bluzele de mătase trebuie ținute pe umeraș. Dacă le împachetați fac cute. Din contră, puloverele trebuie împachetate, deoarece ținute pe umeraș se lungesc.
Pantalonii formează „genunchi“ datorită întinderii țesăturii. Stofa poate fi readusă la normal printr-o aburire repetată, care se obține prin călcare de câteva ori cu un fier foarte încins, deasupra unei cârpe umede bine.
Pentru a reface cutele unei fuste plisate, acestea trebuie umezite pe dos cu o soluție alcătuită dintr-o linguriță de oțet și 1/2 linguriță de praf de Borax.
Arsurile de pe țesăturile de in sau bumbac se scot ușor. Dacă ați uitat fierul fierbinte pe o bluză sau pe cămașa și locul s-a îngălbenit, apelați urgent la puțină apă oxigenată diluată (1:1) cu apă rece. Frecați locul, lăsați lichidul câteva minute să acționeze, apoi spălați rufa cu apă și săpun. Dacă pata nu dispare de prima dată, repetați operația de mai multe ori. Rufa clătită o expuneți fie la soare, fie lângă o sobă sau un calorifer.
Hainele de stofă trebuie să le periați o dată pe săptămână cu o perie înmuiată în soluție de 5 ml amoniac la 250 ml apă rece. Perierea se face de-a lungul țesăturii. La urmă ștergeți haina cu o cârpă curată, care nu lasă scame, umezită cu puțin oțet.
Țesătura din catifea și velur cu aplatizări o țineți câteva minute cu porțiunea presată în aburii unui vas cu apă care clocotește. Periați apoi catifeaua în sensul invers al desenului firelor.
Hainele din stofă neagră, decolorate de soare, le curățați cu o perie înmuiată în apă rămasă de la fiertul spanacului. Dacă rămân pete, le scoți frecând cu un tampon de vată îmbibat cu eter sau cu spirt verde încălzit.
Blănurile udate de ploaie sau de zăpadă trebuie scuturate bine, întinse pe o masă și lăsate să se usuce departe de orice sursă de căldură.
Rochiile din stofă de lână pură se spală în apă caldă cu clăbuc de săpun în care se adaugă o lingură de amoniac. Nu se stoarce rochia, ci se presează ușor, între mâini.
Dragii mei prieteni, sper că aveți ce învăța de la mine și sfaturile acestea vă fac viața mai simplă, mai ușoară!

One thought on “Hainele bine întreținute se păstrează ca noi mult timp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *