Holul și bucătăria au căpătat înfățișare modernă

hol de apartament
Foto: Viorica Paltin

Viorica Paltin, Pitești, jud. Argeș

Dragă revistă,
Hărnicia celor care au publicat articole, cu ajutorul tău, referitoare la amenajarea apartamentelor de două camere, cum este cel în care locuiesc, m-a inspirat. Pentru că suntem bucuroși de modul în care am reușit să ne amenajăm o parte a locuinței noastre, mai precis holul (care trebuie să fie întotdeauna pus la punct), bucătăria și balconul, vă spun pas cu pas cum am procedat. Sper ca experiența noastră să fie de folos cititorilor care au planificat modernizarea casei lor.
Am reușit să transform holul, bucătăria și balconul (care a fost zidit și dotat cu tâmplărie PVC și geamuri termopan, izolat pe interior, termic și anti-condens, cu plăci din gips-carton).
Am vrut să avem și noi un spațiu de primire amenajat modern la intrarea în apartament, astfel că am luat aprobările necesare, apoi am găsit doi meșteri cărora le-am arătat mai multe articole selectate din aparițiile Practic-Idei din ultimii doi ani, referitoare la amenajarea unor holuri și bucătării, cu separarea spațiului de servit masa de cel pentru gătit mâncarea.
După ce am avut 2-3 runde de consultări cu aceștia, privind ideea care se pretează a fi realizată la configurația locului și la suma de bani pe care o aveam disponibilă, am demarat lucrările.
Întâi meșterii au demolat (în parte) zidul care era între hol și bucătărie, păstrând o bucată pe care am îmbrăcat-o în plăci de gips-carton, lăsând o nișă (prevăzută sus cu un spot) și în care se pot depozita facturi curente, ziare, diverse reviste.
Apoi am spart zidul dinspre balcon, construind între cele două încăperi o arcadă în care sunt montate spoturi pentru iluminat. Ca să fie căldură suficientă, am cumpărat  un calorifer lung și meșterii l-au montat în balcon.
Pe holul de la intrarea în apartament am pus gresie, pentru a lăsa încălțămintea, umbrelele etc. Tot holul și spațiul pentru mobilierul bucătăriei, inclusiv locul de servit masa, a fost pardosit cu parchet laminat nuanța cireș. Spațiul de întâlnire cu gresia a fost ascuns de o baghetă aurie specială, montată la final cu holzșuruburi.
Mare atenție la alegerea parchetului laminat: să fie de o calitate superioară, ca să se îmbine perfect prin sistemul click-clack, altfel apar denivelări. Dedesubt să folosiți folie izolantă cu un aspect de foiță, de preferat cu staniol argintiu, pe partea care vine în contact cu șapa, care trebuie să fie fără denivelări.
În fostul balcon am pus gresie și faianță în culoare deschisă, albă cu striații roșiatice, un model asemănătoar parchetului. Acolo am mutat aragazul și hota. Pe peretele din stânga al bucătăriei este montată chiuveta, încastrată în blatul de lucru. Tot mobilierul a fost realizat pe comandă, ca să se încadreze corespunzător în spațiul destinat și să ne ofere atât loc pentru depozitarea obiectelor de bucătărie, cât și a veselei, materialelor chimice de curățat (le țin sub chiuvetă, în dulapul cu coșul de gunoi), dar nici să nu fie prea vizibile, să dea senzația de spațiu confortabil și puțin încărcat. În rând cu dulapurile am găsit și loc pentru depozitat mașina de spălat rufe, astfel că am decongestionat baia. Deasupra blatului sunt corpurile suspendate în care sunt depozitate cafeaua, zahărul, serviciile de ceai, cafea, pahare de diverse mărimi, separat fiind aranjate condimentele. Deasupra frigiderului, pe suport, micul televizor ne asigură contactul cu lumea.
Mulțumim redacției că a publicat nenumărate articole care ne-au inspirat și totodată mulțumim cititorilor care le-au scris și au împărtășit din realizările lor.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *