Idei de mărțișoare pentru cei ce au răbdare

fetisoare simpatice
Foto: arhiva Practic Idei

Claudia Poppel, Hunedoara

Dragi prieteni,
Fiindcă este un an de criză vă dau câteva sugestii de a confecționa singuri, mărțișoare, micuțele simboluri ale primăverii realizate din materiale foarte diferite.
Vă trimit câteva idei de mărțiosoare din materiale simple, dar care pot avea rezultate foarte drăguțe.
Mărțişoare din ghindă Desfaceți căpăcelul de la o ghindă de mărime mijlocie şi fixați de el un cârlig mic din sârmă, prin care treceți şnurul bicolor. Între căpăcel şi corpul ghindei aşezați câteva firişoare de lână sau ață şi lipiți la loc. Aveți până în acest moment părul unei figurine. Pe corpul ghindei desenați cu guaşă sau carioca ochi, nas, gură. Acoperiți totul cu un strat subțire de lac incolor (chiar și de unghii) şi nu rămâne decât să-l dăruiți.
Mărțişoare din ipsos
Tăiați cu grijă un cerc dintr-o bucată de staniol, mai tare, care va constitui o tăviță. Crestați marginile cu o foarfecă. În interior, după ce neteziți întreaga suprafață desenați flori, elemente geometrice, figurine sau orice altceva. Prin apăsarea cu creionul desenul va avea relief. Preparați apoi o pastă (de consistența smântânii), din ipsos şi apă, în care presărați foarte puțină sare. Turnați compoziția în tăviță, după ce o ungeți puțin cu un strop de ulei. După un sfert de oră, scoateți forma prin aplecarea marginilor crestate. În ipsosul încă crud, fixați un cârlig de sârmă, în partea superioară a elementului. Lăsați ipsosul să se usuce până a doua zi, când marginile şi spatele mărțișorului le şlefuiți cu o bucățică de glaspapir (şmirghel fin). Colorați imaginea cu vopsele pe bază de apă (tempera, acuarele, guașe, acrilice) şi după uscare acoperiți toată suprafața mărțişorului cu un strat de lac incolor pentru protecție.
Mărțişoare din mărgele
Cu mijloacele şi priceperea proprie puteți confecționa diferite modele unicat, foarte frumoase şi moderne. Chiar înșirând pe o sârmă subțtire mărgele micuțe una după alta, fără model aparte și apoi îndoid șiragul sub formă de inimă, de trifoi etc. obțineți un mărțișor simpatic.
O floricică decupată din dantelă, făcută din voal sau panglică de saten este de mare efect, mai ales când de ea atârnă şnurul mărțişorului.
Mărțişoare din nasturi
Chipuri nostime formați din nasturi pe care lipiți bucățele de material (stofă, fetru sau vinilin) să închipuiți forma ochilor, sprâncenelor, gurii sau chiar mustața unui omuleț. Le puteți lipi şi păr din lână sau melană.
Se pot confecționa şi alte mărțişoare (în funcție de imaginația fiecăruia) care sunt unicate şi au câte puțin din sufletul celui care le confecționează.
Spor la lucru să aveți că idei găsiți o sută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *