În ajutorul frumuseții tenului

Calendula officinalis
Foto: arhiva Practic Idei

Ana Maria Hrițuleac, com. Pericei, jud. Sălaj

Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiile acordate de-a lungul timpului și vă scriu despre câteva plante care fac bine tenului.
Mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme ale tenului, de cele mai multe ori primul gând ne duce spre folosirea cosmeticelor care conțin multe substanțe chimice, dar există plante medicinale sau aromatice sau sucuri obținute din legume și fructe care pot rezolva problemele tenului.
Plantele folosite au proprietăți diferite și se aleg în funcție de tipul tenului.
1. Pentru tenuri uscate sunt recomandate plante care activează circulația periferică și plante cu proprietăți emoliente. Vă voi descrie soluții la care am apelat și eu și care au avut efect benefic asupra tenului uscat, deci le pot recomanda în cunoștință de cauză:
Comprese cu infuzie preparată din 4 linguri de flori de gălbenele la o cană de apă fierbinte; compresele la temperatura corpului se mențin pe față 10-15 minute.
Comprese cu infuzie obținută din 3 linguri de flori de mușețel la o cană de apă, tot așa se mențin 10-15 minute.
Comprese cu infuzie obținute din 2-3 linguri de sunătoare uscată la o cană de apă.
Compresele enumerate mai sus se aplică alternativ. Există și alte metode eficiente și naturale. De exemplu: rădăcina de nalbă mare are proprietăți emoliente. Se pregătește prin decoct prelungit (fierbere timp de 30 de minute) din 3 linguri de rădăcini la o cană de apă, când s-a răcit la aproximativ 40 grade Celsius se adaugă o lingură de miere și se aplică pe față, compoziția se menține 10-15 minute, apoi se spală fața cu apă călduță.
Din florile de crin se prepară o infuzie, la care se adaugă o lingură de miere și se aplică pe piele sub formă de comprese calde.
Se poate prepara și un demachiant folosind: 200 ml suc de castravete și 100 ml alcool, care se lasă la macerat 48 de ore, apoi se filtrează; soluția se poate păstra o perioadă mai mare într-un loc închis și răcoros.
2. Pentru tenuri grase, seboreice exită mai multe plante care se recomandă:
Comprese calde cu infuzii preparate din o lingură flori de podbal la 100 ml apă.
Băi de aburi cu infuzie din 2 lingurițe de flori de mușețel la o cană de apă.
Comprese cu infuzie din 1 lingură de frunze de salvie la 100 ml apă.
Mască din pulpă de tomate menținută 15-20 de minute pe față, care se spală apoi cu apă călduță.
Frunzele de mărar se folosesc pentru tenul gras cu pori dilatați, se prepară un decoct din 20-30 g de frunze proaspete la o cană de apă, se adaugă 20 g de glicerină, 50 g alcool și sucul de la o lămâie. Se spală fața cu acest preparat.
Lămâia are un efect astringent pentru tenul cu pori dilatați, având efecte favorabile și pentru îndepărtarea punctelor negre. Se spală fața cu suc de lămâie.
Pistruii sunt acumulări de pigment, care devin mai evidente primăvara și vara din cauza expunerii la soare, însă pot deveni mai estompați cu ajutorul unor remedii naturale folosite timp de cel puțin 2-3 săptămâni.
a) Se prepară un decoct (fierbere) din 50 g frunze proaspete de pătrunjel la 1 l de apă, cu care se spală fața de 2 ori pe zi.
b) Aplicații cu suc (latex) de la locul de rupere al tulpinii florale de păpădie, de 2 ori pe zi, combinate cu spălarea feței cu decoct din 4 linguri de flori de păpădie la o cană cu apă, tot de 2 ori pe zi.
Aceste remedii naturale au fost folosite de mine sau de alți membri ai familiei mele, au avut efecte benefice și le recomand cu multă căldură celor care au nevoie de ele.

One thought on “În ajutorul frumuseții tenului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *