În familiile de guguștiuci, partenerii clocesc cu rândul

gugustiuc
Foto: Petrea Chiru

Petrea Chiru, Galați

Dragă redacție,
Prezint cititorilor un prieten mai special. Este vorba despre o pasăre căreia în mod obișnuit, i se spune greșit, turturică și pe care o întâlnim la tot pasul.
Este  guguștiucul (Streptopelia decaocto), înrudit cu turturica (Streptopelia turtur). Ambele sunt din neamul porumbeilor (Familia Columbidae). Turturica are penajul mai frumos, este migratoare, fiind doar oaspete de vară. Guguștiucul este sedentar (nu migrează), rămânând la noi și iarna. A pătruns în România în urmă cu peste 70 de ani, prin expansiune naturală din sud-est spre nord-vest.
Este o pasăre granivoră, se hrănește cu semințe și fructe, dar și cu resturi menajere alimentare. Penajul este cenușiu, iar pe partea din spate a gâtului are un guleraș negru, distinctiv. Cuibărește numai în localități sau în apropierea lor, la adăpost de păsările răpitoare de ou (stăncuță, gaiță). Cuibul și-l face oriunde poate așeza câteva crenguțe și frunze uscate, chiar în jardinierele balcoanelor ori pe suportul antenelor parabolice. Guguștiucul este monogam, trăind în perechi ca și porumbeii. Clocește 2 săptămâni, de câteva ori pe an, pe rând, ea noaptea, iar partenerul său ziua.
Columbidaele au 2 curio­zități care le fac unice în lumea păsărilor. Beau apă, închizând nările cu niște membrane, sugând-o și își hrănesc puii în primele zile cu „lapte de porumbel“, secreție produsă de gușă, iar mai târziu cu semințe prin regurgitare. Puii sunt gata de zbor în alte 2 săptămâni.
Glasul guguștiucului este limitat la un „gu-guuu-gu“, pentru chemare și marcarea teritorului și un „ghiee“, țipăt de avertizare. Are multă încredere față de aproierea omului, acceptând la nevoie (ploaie) să i se ia ouăle pentru a fi protejate și chiar puii ca apoi să-și continue clocitul și îngrijitul puilor. Iarna, în lipsa hranei guguștiucii vin chiar și-ți ciugulesc din palmă. Eu îi hrănesc cu boabe de grâu, special pregătite pentru ei. Cum ne văd în balcon, vin imediat să-și primească porția. Când îi zărim pe aparatul de aer condiționat căutându-ne cu privirea, primesc iar o porție de boabe. Numele la care răspund este „turtur“. Încercați și voi să vi-i faceți prieteni. Nu este deloc greu. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *