Îngrijirea papagalilor

ww.pixabay.com
ww.pixabay.com

Ioana Preda, Bucureşti

Dragii mei,

Mă bucur de doi papagali pe care fiica mea, Gabriela, i-a făcut cadou fiului său, Alexandru, la majorat.

Am fost încântată că a luat doi papagali pereche, pe care îi ţine în colivii separate. Mergând des la ei în vizită, mă bucur de fiecare dată de prezenţa lor.

Din primăvară au dus cele două colivii cu papagali la ţară, pentru a se bucura de viaţa în natură. Coliviile le-a agăţat Alexandru într-un cireş, aşa încât să fie apropiate una de alta. Dorind să afle cât mai multe despre creşterea şi îngrijirea papagalilor, m-am documentat şi vă împărtăşesc şi vouă, dragii mei, anumite aspecte din viaţa lor.

Papagalii sunt păsări foarte sociabile. Închişi într-o colivie aşezată în casă, pe dulap, sau pe o masă nu par prea fericiţi, mai cu seamă dacă nu au niciun seamăn de-ai lor în preajmă. Nimic nu le abate melancolia şi singurătatea, nici felul cum sunt îngrijiţi, nici mâncarea, nici curăţenia, chiar dacă sunt perfecte. Iată de ce amatorii de păsări de colivie sunt îndrumaţi să-şi cumpere perechi păsările dorite.

Dacă se întâmplă să aveţi numai un papagal, ideal ar fi să mai cumpăraţi încă unul pe care să-l găzduiţi într-o altă colivie. Pentru a le ajuta să se împrietenească pe cele două păsări, trebuie să ţineţi seama de următoarele reguli, de la care să nu vă abateţi, dacă vreţi să aveţi succes în acest demers:

  • Cea de-a doua pasăre pe care o cumpărați să fie foarte tânără.
  • Pasărea trebuie așezată în altă colivie decât aceea a papagalului pe care îl aveți.
  • Obișnuiți noua pasăre cu vocea voastră, vorbindu-i încetișor și liniștitor.
  • În niciun caz nu băgați de la început noua pasăre alături de cealaltă, pentru că va fi tratată ca o dușmancă, fiind lovită cu ciocul.
  • S-ar putea ca după primul contact de ciocuri să se lege iubiri de nezdruncinat.
  • Acomodarea durează trei zile, apoi, noua pasăre poate fi pusă alături de cealaltă.
  • Colivia pentru cei doi papagali trebuie să fie una cât mai mare, încăpătoare, prevăzută cu un vas pentru apă, unul pentru mâncare și un leagăn, poate și o oglindă.
  • Ocupați-vă și vorbiți cu ambele păsări în mod egal, apropierea lor se va realiza mai repede și lunga suferință a coliviei va deveni mai blândă în doi.

Uneori se întâmplă ca în ciuda mâncării bune și a îngrijirii corecte, una dintre păsări să devină apatică, stând pe

www.pixabay.com
www.pixabay.com

stinghia ei, pentru că nu se simte bine. Trebuie să observați dacă au apărut anumite răni externe, la cap, aripi, picioare din anumite pricini. Se poate întâmpla să apară din cauza izbirii de plasa prea dură a coliviei sau fiindcă se ciugulesc reciproc până la mușcături. Dacă problemele dintre ei persistă, poate fi cazul să-i separați o vreme. Dacă observați astfel de răni, tamponați timp de 2 minute rănile care sângerează cu tinctură de propolis diluată cu apă sau cu soluție de clorid de fier de la farmacia veterinară. Rănile mici se vindecă singure, cele mai mari trebuie văzute de medicul veterinar. Pentru ca rana să nu se murdărească ulterior cu nisip, trebuie acoperită podeaua coliviei cu o hârtie curată.

Voi reveni cu unele completări privind răceala și bolile digestive la acest păsări. Până atunci vă doresc numai bine și să aveți parte de papagali sănătoși, veseli care să vă aducă o rază de soare în viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *