Îngrijirea pechinezului

 

foto Elena Naltabar
foto Elena Naltabar

Dragă redacție,
Vă scriu despre cățelul meu iubit, dar și despre cum îl îngrijesc și îl hrănesc etc. Știu că toți copiii își doresc un câine, așa că trebuie să afle și cum îl pot îngriji.

Elena Larisa Naltabar, loc. Galați, jud. Galați

Pechinezul este un câine de rasă mică ce se pretează în mod clar la viața în apartament, în spații mici care îi vor fi de ajuns, prezentând un nivel scăzut de activitate. Detestă schimbările radicale în viață, este conservator. Își va iubi familia de la care are așteptări mari în ceea ce privește îngrijirea și afecțiunea și va fi destul de circumspect cu copiii.
Ca aspect, pechinezul este un câine pufos și delicat, mai mult lung decât înalt, îndesat, cu partea anterioară a corpului lată, puternică și în contrast cu partea inferioară, dând ansamblului aspectul de leu în miniatură (una dintre denumirile vechi ale rasei era „câinele leu”).
Are capul mare, lat între ochi și plat în spate, botul este scurt (aplatizat), ridat. Are ochii proeminenți, rotunzi, mari, strălucitori, de culoare închisă. Urechile, prinse sus, au franjuri și sunt lăsate pe lângă cap.
Are un gât foarte scurt și picioare curbate din umeri, uneori răsucite spre exterior.
Blana pechinezului este dublă, cu un prim strat des, pufos și un strat exterior cu firul drept, mai aspru, care formează o coamă bogată pe gât și spate.
Poate avea aproape orice culoare, mai frecvent este întâlnit în culorile negru și bej combinate cu alb. Nu există câine pechinez de rasă pură alb complet sau integral de culoare roșu închis! Poate avea o mască neagră, ca mopsul, asemănătoare unei perechi de ochelari. Dimensiuni standard: înălțime 20-23 cm; greutate 4-6 kg; speranță de viață 12-15 ani.
Ca temperament și comportament, pechinezul este un câine vioi și jucăuș, cu o mare încredere în sine (chiar îngâmfat!), curajos și independent, cu accese de încăpățânare. Credincios stăpânului căruia îi suportă toanele, este prietenos cu copiii atâta timp cât aceștia îi respectă tabieturile (mai ales reprizele de somn). Nu are probleme de socializare cu alte animale și este permisiv cu străinii. Blana necesită un periaj periodic care trebuie să debuteze de la vârste mici, pentru că nu se dau în vânt după această activitate care, în fapt, le face foarte bine. Cutele de pe față trebuie curățate periodic, la fel și urechile, iar părul în exces dintre pernuțele picioarelor trebuie tuns.
Stabilirea tipului de hrană pentru un pechinez reprezintă din start o provocare serioasă pentru orice proprietar. Conceptul general de alimentație corectă face referire la conținutul echilibrat de elemente nutritive, dar de aici până la a vă convinge câinele să se conformeze acestei alimentații corecte, este cale lungă (de cele mai multe ori).

Deși unii proprietari de câini rasa pechinez declară că nu au avut probleme în ceea ce privește hrănirea, trebuie subliniat că ei reprezintă o (fericită) minoritate. Pentru a stabili rețeta de hrană a cățelului vostru va trebui să treceți printr-un proces îndelungat de încercări a diferitelor preparate comerciale, alimente naturale și combinații ale acestora. Acesta este adevărul. Specialiștii declamă la unison că pechinezii cu deosebire, necesită o atenție deosebită în această privință.
Hrana potrivită se traduce simplist ca fiind suma a două calități: îi place câinelui și de asemenea îi furnizează toți nutrienții de care are nevoie, într-o proporție echi-
librată. Sau, dacă vreți, invers. Mulți stăpâni de câini rasa pechinez au probleme serioase în îndeplinirea acestui dublu deziderat – aceasta din cauză că aceste animale simpatice sunt foarte mofturoase în ceea ce privește alimentația și nu rareori sunt în stare să intre într-o veritabilă grevă a foamei dacă descoperă în bolul de hrană ceva ce nu le convine. Partea amuzantă a acestei dileme delicate este că ei știu exact cât pot să reziste fără hrană. Și când spunem aceasta ne gândim la faptul că orice pechinez care se respectă este un „terorist sentimental” care se bazează solid pe relația de afecțiune care vă leagă și va ști că nu veți forța limita flămânzindu-l până la limita suportabilității. Când acest gen de „război al dietei” s-a declanșat, pechinezul poate rezista chiar și tentației reprezentate de acele delicatese aparent irezistibile pentru el, doar din dorința de a-și demonstra punctul de vedere. Fiind atât de încăpățânați, să nu credeți cumva că dacă le va fi suficient de foame, vor mânca orice, căci nu o vor face.
Poate că explicația acestui comportament lesne identificat la reprezentanții rasei rezidă din statutul special pe care câinii pechinezi l-au avut la Curtea Imperială a Chinei în perioada antică și medievală. Fiind companionii elitei din atât de sofisticata societate chineză, care a dăinuit timp de milenii, pechinezii au beneficiat de favoruri greu de imaginat. Unii chinologi opinează că astfel s-a creat un tipar comportamental cu valențe de zestre genetică. Și se prea poate ca lucrurile să stea în acest mod. În principiu puteți alege dintr-o gamă foarte largă de preparate disponibile pe piață, din care trebuie să găsiți unul care să fie pe placul cățelului și, de asemenea, care să aibă o compoziție echilibrată. Este indicat să încercați diverse combinații ale preparatelor comerciale și ale alimentelor naturale, cu accent pe ficat, curcan și legume, care de obicei le plac pechinezilor. Atunci când realizați o combinație acceptată de cățel, sfatul nostru este să preparați cantitatea suficientă pe o săptămână, din care să-i dați porția zilnică treptat.

naltabar elena-animale de companie-2
foto Elena Naltabar

 

Dacă doriți să integrați în tain și hrana uscată pentru câini, pe considerentul că aceasta conține un număr de vitamine și minerale dozate special pe baza unei rețete verificate, puteți amesteca un pic în mixtură, dar trebuie să aveți în vedere faptul că acești câini, având dinți foarte mici, întâmpină adeseori dificultăți în mestecarea granulelor din hrana uscată (mulți proprietari de câini de rasă pechinez nici măcar nu se gândesc la acest aspect). Un alt fapt constatat la acești câini este acela că refuză deseori mâncarea de câini la conservă.

 

Concluzia este că, vorbind despre hrana recomandată pechinezilor, nu există soluție tipizată. Pentru a ajunge la o soluție salvatoare în acest sens trebuie să dați dovadă de maleabilitate și inteligență. În plus, este foarte bine dacă țineți legătura cu un medic veterinar cunoscător al acestei rase, pentru a beneficia de propuneri și a evita experimentele dăunătoare. Dacă vă iubiți îndeajuns de mult câinele din rasa pechinez – și vă asigurăcă aceste animale știu să se facă iubite – veți face toate încercările necesare și veți ajunge, în final, la o soluție de hrănire sănătoasă și îndeajuns de gustoasă.
Pechinezul este o rasă sensibilă, are predilecție pentru anumite boli canine. Să nu uitați niciodată grija extremă de care a beneficiat de-a lungul trecutului său glorios! Principalele boli ale acestui câine sunt: insuficiență cardiacă congestivă (puii trebuie consultați atent de un cardiolog canin pentru depistarea eventualului murmur cardiac), probleme oculare (ulcerații), probleme de respirație (din cauza craniului mic și a botului foarte aplatizat). De asemenea, ținând cont de construcția osoasă a acestui câine, aveți în vedere sensibilitatea coloanei. Unele exemplare de pechinez, cu predilecție cele mignone nu pot urca scările! Nu este o glumă faptul că acest câine necesită adesea transportul în brațe. Succes!

4 thoughts on “Îngrijirea pechinezului

 • May 6, 2015 at 11:55 am
  Permalink

  Multumesc Elena Larisa !In citeva minute m-ai linistit in privinta catelului meu ,cit nu au facut toti medicii veterinari in decursul a 10 ani de cind il am.Mereu mi-am facut probleme in privinta mincarii,deabia acum am gasit o mincarica care sa-i placa.

  Reply
 • December 3, 2015 at 1:45 pm
  Permalink

  AM UN CATEL PECHINEZ SI NU IL POT INVATA SA STEA IN CASA LA CALDURA NUMAI DACA SUNT EU IN CASA ATUNCEA STA ,SI AS DORI SA STIU DACA REZISTA LA FRIG ?

  Reply
 • December 6, 2015 at 4:25 pm
  Permalink

  buna si eu am un pechinez si ami face probleme cu mancarea ce pot safac?ai vriun indiciu ? multumesc

  Reply
 • January 2, 2016 at 11:58 am
  Permalink

  am o catesusa pechineza de aproximativ 6 luni si nu stiu cu ce sa o hranesc

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *