INTERVIU CU SPECIALIST! Îngrijirea viței de vie în luna iunie

123RF
123RF

Dragă cititorule,

Mulţi dintre prietenii revistei deţin câţiva butuci de vie, așa că am profitat de experienţa domnului ing. Niculae Vlad din loc. Izvorul-Dulce, com. Merei, jud. Buzău, pentru a afla mai multe despre lucrările de sezon.

Domnule Niculae Vlad, în decursul anilor revista s-a îmbogățit cu multe
sfaturi prețioase pe care ni le-ați trimis. Cred că mai ales tinerii aflați la început de drum s-au bucurat să găsească informații.

Mă consider un membru al familiei Practice, citesc cu plăcere articolele de la rubricile: „Specialist”, „Renovăm”. Propun un nou concurs, „Tinerii din mediul rural” (sigur, dacă sunteți de acord și dacă reușiți să găsiți adepți). Nu este ușor să răzbești în România doar prin muncă, bun simț și dedicare. Însă există foarte mulți români care reușesc. Pe aceștia, în special pe cei tineri, ar trebui să îi ajutați să fie cunoscuți să le arate și altora că se poate dacă vor.
De foarte multe ori munca lor trece neobservată, eforturile lor nu sunt aclamate de nimeni. Cu toate acestea, fără ei, fără tinerii care preiau fermele bunicilor și le modernizează, care deschid afaceri turistice de înaltă clasă, care practică meșteșuguri tradiționale și produc hrană de calitate, satele românești și-ar pierde vigoarea, iar România ar pierde ce are mai de preț. Așa cum spuneam, cu mândrie, că „veșnicia s-a născut la sat”, cred totodată că numai tinerii pot face ca satele noastre să fie veșnice.
Vă rog să ne spuneți ce lucrări se efectuează la vița-de-vie în luna iunie.

Strugurii (ciorchinii) sunt formați, în plină creștere, de aceea în această lună se acordă atenție menținerii lor, ca și frunzișului, în perfectă stare de sănătate. În acest scop, în primul rând se execută în continuare tratamente fitosanitare pentru a preveni și combate mana, făinarea, putregaiul cenușiu, moliile strugurilor. Nu trebuie exagerat, aplicând un număr mare de tratamente și concentrații ale  produselor necorespunzătoare (prea mari sau prea mici). În această lună numărul de tratamente este în funcție de evoluția timpului (ploi, secetă). Pentru stabilirea momentelor de aplicare a tratamentelor, ale produselor utilizate și concentrația lor se va apela la sfaturile specialiștior fitosanitari din zona în care locuiți. Tot acum se continuă legarea lăstarilor. Dacă lăstarii se remarcă printr-o creștere intensă și depășesc ultima sârmă a spalierului, este indicată întinderea și legarea (sau împletirea lor) de-a lungul sârmei. În această perioadă se poate efectua și un cârnit prematur, scurtând vârful lăstarilor, dar
datorită puterii de creștere încă intensă a lăstarilor, se constată mai des în cazul butucilor viguroși, apariția copililor, a căror frunze, sensibile la atacul de mană, necesită tratamente suplimentare care cresc costul întreținerii viei. Prin prașile repetate pe rând și pe intervalele dintre rânduri, viile se mențin curate de buruieni, care pot fi și plante gazdă pentru diferiți agenți patogeni. Adâncimea de afânare a solului este de 5-10 cm. Prașilele se vor executa cu atenție pentru a evita rănirea strugurilor, mai ales la cultura joasă a viței de vie. În viile conduse cu tulpina semi-înaltă, distrugerea buruienilor se poate realiza și prin folosirea erbicidelor de contact, cu multă atenție, pentru a nu afecta vegetația viței de vie sau a altor culturi agricole din apropiere.

123rf
123rf

 

Cum ar trebui îngrijite viile tinere în această perioadă?
În viile tinere (adică acelea aflate în anul I și II de la plantare) se asigură legarea lăstarilor și dacă este cazul dirijarea lor în vederea formării tulpinilor. Se execută ca și la vițele plantate în goluri cel de-al doilea copcit. Se continuă aplicarea de tratamente fitosanitare, ca și lucrările de mobilizare a solului și distrugerea
buruienilor apărute.

Am înțeles că suprimarea unor părți din inflorescență are un rol benefic. Cât
reducem și la ce soiuri se recomandă?

Această operație în verde este specifică soiurilor de struguri pentru masă, mai ales celor cu boabe mari. Se suprimă 1/2-1/3 din lungimea inflorescenței în funcție de caracteristicile soiului. La soiurile cu inflorescențe lungi și ramificațiile
laterale scurte (cum ar fi Regina viilor, Cardinal, Alphonse Lavallée, Perlette) se suprimă o porție mai mare din inflorescență, până la 2/3 din lungimea ei, având ca efect creșterea mai
puternică a ramificațiilor laterale. La soiurile cu struguri rămuroși și mai puțin lungi (Muscat de Hamburg), se suprimă o porțiune mai mică, 1/3 din lungime, putându-se îndepărta totodată o parte din vârful ramificațiilor laterale. La soiurile care au struguri compacți și boabe mai dese (Perla de Csaba, Panse précoce, Regina viilor, Chasselas), de asemenea se suprimă o porțiune mai mică din lungimea inflorescenței, dar se pot suprima și 2-3
ramificații din interiorul inflorescenței. Ca urmare, ramificațiile laterale rămase cresc în lungime, strugurele devenind mai lax. Prin suprimarea unor părți din inflorescență boabele cresc în dimensiune, sunt mai
uniforme ca mărime, mai intens colorate. În final strugurii capătă o formă mai globuloasă și sunt mai ramificați, ajungând cu câteva zile mai devreme la coacere. Așezarea mai rară a boabelor în struguri asigură creșterea
eficienței tratamentelor împotriva manei, făinării, mucegaiului ca și a moliilor.
Când este momentul propice pentru această intervenție și cum se procedează efectiv?

Pentru a avea rezultatele dorite, lucrarea se face după înflorit, la 5-7 zile. Nu trebuie însă întârziată, deoarece după încheierea creșterii intense a boabelor, lucrarea nu mai are efect. Operația de suprimare a unor părți din inflorescență se execută cu o forfecuță inoxidabilă, dimineața sau spre seară, ori pe timp noros pentru a nu expune strugurii abia formați la soare puternic. Operația trebuie făcută repede, ținând strugurele de peduncul (codițe).

Vă mulțumesc pentru informații și vă așteptăm în continuare sfaturile.
Cu prietenie doresc să ajut cu sfaturi din experiența proprie pe cei interesați să obțină vinuri de calitate superioară, din struguri foarte târziu culeși, filtrați și, cum s-ar spune pe românește, „ca la carte”, țuică și pălincă din
fructe, toate pentru consum sau evenimente importante. Le doresc tuturor mult succes!

Text: Monica Viericiu

Foto: 123RF

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *