Învelesc rhododendronii în crengi de brad și pânză de sac

raft din magazin cu plante
Foto: arhiva Practic Idei

Natalia Farcașiu, Oravița, jud. Caraș-Severin

Stimată redacție și dragi cititori,
A venit toamna și în grădină mă ocup deja de plantarea unor noi soiuri de narcise și lalele pe care le-am achiziționat din magazine și firme de specialitate.
Am cumpărat și crini „Stargazer“, sunt minunați, mai am câțiva din anii anteriori și vara înfloresc splendid. Am luat și soiurile de Siberia și violete „Dog’s Tooth“, florile sunt asemănătoare crinilor de culoare galbenă.
Fiecare bulb îl plantez într-un teren dinainte pregătit, pentru drenaj pun nisip grosier, apoi turbă amestecată cu pământ de grădină. Respect adâncimea cerută de pe etichetele însoțitoare materialului săditor. Cei doi rhododendroni pe care îi am au suportat ușor căldurile verii pentru că am respectat întocmai poziția de plantare. Am folosit pentru ei atât turbă cât și îngrășământ special. Când se răcește timpul, îi învelesc în crengi de brad și pânză de sac.
În vara ce-a trecut, clivia orange a înflorit pentru a doua oară, iar Hibiscusul alb, prin polenizare, a făcut flori în două culori: alb și ciclamen. Glicina mov a fost înflorită toată vara. Fiecare floare este o bijuterie aparte.
Urmează în grădină să mușuroiesc toate plantele ce necesită protecție contra gerului, să scot gladiolele, tuberozele și canna și să le depozitez în cămară în nisip și rumeguș, nu înainte de-a aștepta să se usuce pământul de pe bulbi și rizomi. Urmează împrăștierea gunoiului de grajd în toată grădina.
În casă am confecționat noi rafturi pentru plantele de ghiveci, le țin cât mai aproape de ferestre și încet, încet le aduc înăuntru pentru că vremea poate să se răcească brusc și vânturile vor începe să devină tot mai violente. Am curățat toate ghivecele goale.
Doamna Pobirci din Petrila (jud. Hunedoara) mi-a trimis încă 3 culori noi de streptocarpus, tot de la dânsa am culorile alb și violet și datura roz. Îi mulțumesc din suflet pentru  generozitatea ei. La streptocarpus, în același ghiveci sunt mai multe plăntuțe, aflate în diverse stadii de evoluție; ghivecele pătrate trebuie evitate pentru că rețin umiditate mare în colțuri, ce dăunează plantei.
Am citit de curând un studiu despre stresul plantelor la udare. Niciodată nu le-am udat decât atunci când au „cerut ele“. În fiecare iarnă, am încălzit puțin apa pentru a evita șocul termic.
Nu am aruncat niciodată vreo plantă; dacă nu le merge bine, noi, oamenii, suntem responsabili necreându-le condițiile cerute de ele; plantele fiind ființe vii reacționează pozitiv sau negativ la mediul în care trăiesc.
Toată mulțumirea mea doamnei Rădulescu din Slobozia, domnului Gheorghe Cojocaru din Drăgănești-Olt pentru plantele trimise. Vă doresc tuturor sănătate, putere de muncă și o toamnă fără excese climatice. Mulțumesc revistei pentru sfaturi, idei și posibilitatea de a ne face prieteni în toată țara.

2 thoughts on “Învelesc rhododendronii în crengi de brad și pânză de sac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *