La ce să fiți atenți când cumpărați o plantă de interior

Gheorghe Stoica, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova

Arhiva Practic Idei

Dragă redacție,
Chiar dacă de profesie sunt inginer constructor, florile reprezintă pentru mine o mare, mare pasiune. Cum să nu iubeşti florile, aceste ființe atât de gingaşe, delicate, parfumate, sensibile, care ne bucură atunci când suntem stresați de problemele cotidiene.

De data aceasta scriu cu drag prietenilor revistei despre o floare care, de mai mulți ani de când am cumpărat câteva răsaduri, ocupă un loc în grădina mea. Cleoma spinosa, denumită popular floarea păianjen, este o plantă superbă, dar nu foarte cunoscută, în sensul că destul de rar o vedem în vreo grădină. Este o plantă de mari dimensiuni, putând ajunge la înălțimea de 1,2 m, face parte din familia Cleomaceae și are tulpină viguroasă acoperită de perișori fini. Frunzele pețiolate, de culoare verde aprins, sunt compuse din 7-9 foliole. Florile formate din 4 petale și 6 stamine lungi apar în vârful tulpinii sub formă de inflorescență și au culori variate ca: alb, roz sau mov.
Cleomele mele au culoarea roz. Înflorirea are loc de jos în sus și, pe măsură ce florile se deschid, inflorescența încă mai crește în înălțime, de aceea trebuie lăsat destul spațiu între plante la sădire. După ce florile se trec, apar o sumedenie de păstăi lungi și subțiri ce conțin foarte multe semințe. Păstăile sunt verzi, iar pe măsură ce se coc devin maro și crapă, iar dacă nu sunt strânse la timp, toate semințele care sunt foarte mici cad pe jos. În fiecare an adun păstăi cu semințe, iar primăvară îmi fac răsaduri!
Mult succes!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *