La primele semne de răceală prepară un ceai de cimbru

crengute de cimbru verde
Foto: arhiva Practic

Mona Buraga, Mangalia, jud. Constanța

Dragă redacție, Din 2009 am intrat cu drag în „Clubul practicelor” şi de atunci citesc revista în fiecare lună. Vă trimit câteva leacuri atât pentru copii cât şi pentru bătrâni, pentru tuse sâcâitoare pe bază de cimbru.
Deşi multe gospodine folosesc cimbrul pentru a condimenta diverse mâncăruri, puțini cunosc valoarea lui medicală. Această plantă are rol emolient, decongestionant, antispastic, antiseptic puternic, atât pe căile respiratorii cât şi genito-urinare şi digestive. Vă trimit o rețetă pe care o folosesc în familie de câte ori apar semne de răceală. Ceaiul de cimbru se bea întotdeauna călduț, îndulcit cu miere de albine, 3-4 ceşti pe zi. Uleiul de cimbru se găseşte în magazine de specialitate sau îl puteți prepara singuri. Umpleți o sticlă brună cu fire de cimbru pînă la gura sticlei, apoi turnați în ea ulei de măsline sau de floarea soarelui şi lăsați la loc răcoros 14 zile, după care strecurați în altă sticlă. Se iau 5 picături pe o linguriță de zahăr dimineața şi seara pe stomacul gol. Cataplasma cu cimbru se prepară astfel: într-un vas în care ați pus apă la fiert, 300-400 ml, adăugați sare grunjoasă, apoi cimbru din belşug şi când a dat în fiert adăugați mălai până se leagă precum o mămăligă. Păstrați această „mămăligă” într-un prosop şi împăturiți-l. Când credeți că-l puteți suporta pe piele, aplicați-l pe piept şi lăsați-l până se răceşte. Această cataplasmă se foloseşte numai seara (5 seri la rând), dar are efect benefic. Sper să vă fie de folos şi să fiți mereu sănătoși!



2 thoughts on “La primele semne de răceală prepară un ceai de cimbru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *