Lucrările din grădină la roşii

www.pixabay.com
www.pixabay.com

Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Proviţa de Sus, jud. Prahova

Dragi prieteni,

Vara continui să am grijă de legumele mele şi ţin seama de cerinţele fiecăreia, pentru a avea rezultate optime.

Tutoratul (arăcitul) îl fac pentru susţinerea legumelor cu tulpini fragile (tomate, fasole, mazăre urcătoare etc.). Folosesc araci de lemn cu dimensiuni variabile, în funcţie de plante, ascuţiţi la capătul care se introduce în pământ. De regulă, plantele pe care le arăcesc, le leg şi de araci. Legăturile le fac în forma cifrei 8, sub o frunză, suficient de largi pentru a nu strânge tulpina prea tare.

Palisatul (sau legatul) la roşii îl mai realizez şi pe spaliere, ca la viţa de vie. Spalierul este format dintr-o singură sârmă, montată la înălţimea de 70-80 cm lungime, fixată de-a lungul rândului. Pentru legat folosesc rafie sau sfoară ceva mai groasă, din cânepă, in etc. Copilii consumă substanţe hrănitoare şi astfel întârzie formarea şi coacerea fructelor de pe tulpina principală. Îi îndepărtez mai uşor când sunt mici (5-10 cm), rupându-i cu mâna sau tăindu-i cu foarfecele.

Copilitul este o lucrare specifică tomatelor, la care cresc lăstari tineri (copili) la subsuoara frunzelor. Pot forma fructe la rândul lor, dar mult mai târziu, mai puţine şi de slabă calitate, în detrimentul primelor recolte. La culturile de toamnă eu las doar 2-3 copili ce reuşesc să ajungă la maturitate.

(continuarea in revista Practic Idei 7/2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *