Merită să cultivați șofrănelul!

manunchi de sofranel
Foto: Aneta Ionășchița

Aneta Ionășchița, com. Plenița, jud. Dolj

Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul din nr. 12/2009, al revistei Practic-Idei. A treia plantă exotică, alături de momordica – castravetele amar și Withania somnifera – ginseng indian, pe care o cultiv cu succes în grădina mea este șofrănelul (șofranul indian – Carthamus tinctoris).
Pentru că există confuzii între șofran și șofrănel și unii cititori m-au întrebat, iată ce le pot răspunde. Nu este aceeași plantă, sunt plante diferite, dar cu efecte asemănătoare.
Șofranul
Este o plantă perenă cu bulbi, din familia Iridaceae, originară din Europa și Asia. Florile au forma unei cupe cu petale ascuțite sau rotunjite în nuanțe diverse: roșu, galben, alb, bicolore cu puncte și striații. Unele înfloresc primăvara, altele toamna. Se cunosc mai multe specii și varietăți: crocus chrysanthus, originare din Grecia și Turcia – culoarea florilor variază de la galben palid până la galben-portocaliu. Crocus flavus este o specie arbustă cu flori galben-portocalii, Crocus sieberi și Crocus speciosus originar din Europa de Sud – Est și din Asia au flori de un albastru-violet.
Din pistilul de Crocus sativus, cu firișoare de aur sângeriu, pus la uscat se obține cel mai scump condiment din lume pentru că din 150.000 de flori se obține 1 kg de condiment (prețul ajunge la 2000 de euro).
Șofrănelul, șofranul indian
Este o variantă mai ieftină a celui de mai sus, dar cu proprietăți asemănătare. Este o plantă erbacee anuală, cu aspect de ciuline, cu talia de până la 1,5 m, cu o tulpină principală puternic ramificată. Prezintă numeroși spini la nivelul frunzelor care sunt alungite, ovale și cu marginea dințată. Face parte din familia Compositae. Poate crește de regulă și-n zonele aride. Florile sunt mici, tubulare, grupate în capitule mici (14-60), cu 5 petale de culoare alb-gălbui, până la roșu, 5 sepale, urmează involucrul alcătuit din mai multe bractee, un ovar prevăzut cu un stil lung. Fructul este o achenă de culoare albă, alungită cu margini proeminente. Tulpina este erectă cu multe ramificații, iar rădăcina puternic dezvoltată.
Șofrănelul este denumit în India – Kusum, în China – Hong Hua. Se cultivă pe scară largă, ca și culturi de câmp (recoltarea se face cu combina) în Mexic, SUA, Etiopia, Australia. Cea mai cultivată este specia Carthamus tinctoris.
Șofrănelul ajunge la maturitate în aproximativ 100-150 de zile de la plantare, dacă semănatul s-a făcut primăvara și la 200 de zile dacă s-a făcut toamna. Recoltarea se face când frunzele sunt uscate. Avantajele sunt că semințele nu se scutură și nici nu sunt mâncate de păsări.
Planta poate fi atacată de boli și dăunători gen ciuperci patogene, insecte (gândacul pământului, afide, viermi  sârmă). Se tratează cu insecticide, distrugerea plantelor bolnave sau asolamente.
La ce se utilizează șofrănelul
Din semințe se obține ulei comestibil cu un procent ridicat de acizi grași nesaturați – utilizat la salatate și la gătit (reduce nivelul colesterolului). Semințele pot fi consumate ca atare, adăugate în aluaturi de patiserie, la fabricarea lumânărilor parfumate, a margarinei, în industria chimică la fabricarea unor vopseluri. Din semințe se mai poate obține și făină proteică cu scop furajer, uleiul din semințe poate fi folosit și pentru ameliorarea durerilor reumatice.
Șofrănelul poate fi cultivat și în scopuri ornamentale, pentru flori tăiate, proaspete sau uscate. Petalele florilor de șofrănel pot fi folosite ca și colorant alimentar la prăjituri, dulcețuri, cozonac etc., condiment în rețete gastronomice.
Nu este numai mirodenie. Șofrănelul are și întrebuințări terapeutice: antitumorale, antimahmureală, efect afrodisiac, în tratarea gutei, a degerăturilor, rănilor, ameliorează circulația.
Se seamănă la începutul lui martie, după ce solul a fost bine pregătit, când temperatura este până la 10 grade Celsius. Tratați semințele înainte de semănare. Vor germina când temperatura este de 15 grade Celsius. Puteți chiar vinde din semințe și flori doritorilor de condimente naturale. Pentru detalii și semințe sunați-mă la telefonul: 0251.368.627, seara.

One thought on “Merită să cultivați șofrănelul!

  • July 19, 2015 at 7:02 pm
    Permalink

    am cultivat sofranel,spre fericirea si surprinderea mea am recoltat pana acum cca 2 kg de floare, unde pot sa vand asa ceva?,cine este interesat de cultura de sofranel bio? nu am folosit nici un fel de ingrasamant chimic totul este bio,asi dori sa cunosc si alti cultivatori de sofranel sa pot reusi sa vand cultura de anul acesta si sa imi ramana elanul de a ma profila pe un produs cautat pe piata.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *