Mici proiecte hazlii

vas cu flori
Foto: Amalia Bojan

Amalia Mădălina Bojan, Satu Mare

Stimată redacție și dragi cititori, Doresc să vă arăt ce am mai meșterit în ultimul timp împreună cu copiii și ce obiecte am reciclat.
Copiii mei sunt mari deja. Casian a început clasa întâi, iar Carmina e grupa mijlocie la grădiniță. Maria, mezina, chiar dacă are numai 2 ani și jumătate, e foarte descurcăreață. Deoarece consider că educația copiiilor este cea mai importantă, am decis să rămân acasă câțiva ani, pentru a mă ocupa personal de acest lucru. Îmi place să creez tot felul de lucruri din nimicuri, îmi place să croșetez și să le fac fetelor accesorii. Copiii văzându-mă, sunt și ei atrași de tot ceea ce fac eu, așa că aproape zilnic meșterim ceva împreună. Avem o bibliotecă bogată deja, plină cu cărți pentru copii. Le citesc de câte ori am timp câte o poveste, două. Cel mai mult le plac povestirile din biblia pentru copii. Cum citim povești la alegere și din două-trei cărți în aceeași zi, am făcut semne de carte, să știm unde am rămas. Fetele fiind mai mici, lucrează împreună și le ajut și eu, dar Casian face lucrările lui singur. La semnele de carte am folosit hârtie colorată, ochișori mobili și sârmulițe colorate, cumpărate de la librărie. Nasul monstruleților l-am decupat cu ajutorul unui cuter.

Am mai făcut diferite suporturi pentru creioane, carioci, pensule (căci avem de toate, suntem mari artiști). Cel mai frumos ne-a reușit suportul dintr-o cutie de cipsuri. Casian a uns tot exteriorul cutiei cu lipici și a lipit o hârtie colorată roșie, iar fetele au aplicat din loc în loc abțibilduri. Pentru că micuții mei sunt foarte economi, am realizat și o pușculiță. De data asta am folosit o gălețică de la smântână. Tot ca la suportul de creioane am îmbrăcat gălețica în hârtie colorată. În loc de abțibilduri, de data acesta am folosit monede aurii de 1 ban. Gaura din capac, pe unde se introduc monedele am făcut-o eu cu un cui încins. Am avut grijă să încapă prin ea și monedele de 50 de bani. Pentru a introduce bancnote deschidem capacul pușculiței sau le împăturim bine. Copiii mei economisesc bani pentru un ponei. Renunță la dulciuri și jucării pentru asta.

Când a început școala și am cumpărat caietele speciale, cărți și culegeri, fiecare era de mărime diferită și am avut o problemă cu copertele, care nu erau pe măsură. La unele se potriveau, dar nu la toate, așa că am cumpărat coperte puțin mai mari și le-am micșorat. Am îmbrăcat cartea în copertă, am aranjat partea de jos să se potrivească și am făcut un semn cu carioca cu jumătate de centimetru deasupra cărții, în partea de sus. Am cusut coperta la mașină, apoi am tăiat ce era în plus.

Ultima decorațiune realizată de noi este un ghiveci cu flori de primăvară din hârtie creponată. Petalele și frunzele sunt foarte ușor de făcut. Se taie fâșii de hârtie de 3 cm lățime și 10 cm lungime. Frunzele le-am făcut și mai late și mai lungi puțin. Fâșiile se răsucesc cu grijă de două ori pe la mijloc, apoi se suprapun cele două părți. Ca bază sau tulpină am folosit paie de la laptele primit la școală, dar se pot folosi și bețe pentru frigărui. Mijlocul florii e o bomboană de ciocolată, în care am înfipt paiul. Am adăugat pe rând fiecare petală și apoi le-am prins cu bandă scotch. Ghiveciul este un pahar de plastic în care am pus câteva bucăți de polistiren pentru stabilitate. Am îmbrăcat paharul tot în hârtie creponată, am înfipt florile și frunzele în polistiren și gata decorațiunea noastră. Așa avem deja flori înflorite la fereastră. Promit să revin cu o scrisoare despre realizarea florilor textile, despre cum economisim și despre animalele noastre dragi, căci de curând ne-am mutat la curte și avem ce povesti. Doresc cât mai multe apariții revistei noastre dragi și practice și mult spor cititorilor care se inspiră din ceea ce am realizat noi.  Mult succes tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *