Ne relaxăm lângă iazul construit de noi în grădină

Foto: Ionela Alb

Ionela Alb,  sat Seredeiu, com. Horoatu Crasnei, jud. Sălaj

Dragi mei prieteni,
Vă scriu pentru prima oară, deși urmăresc revista din anul 2001. Îmi doresc să vă prezint grădina mea de vis, cum îi spunem noi și cei care ne calcă pragul.
Intrarea în curte este străbătută de 2 alei, iar în mijlocul lor am pus felii de lemn, pe care le-am tăiat rotund; între ele am sădit flori-de-piatră și multe flori perene. În fața casei, unde a fost grădina de legume, am nivelat pământul și am semănat gazon. Apoi am cumpărat cei 7 pitici și Albă Ca Zăpada, cei care păzesc grădina. Sunt dintr-un tip de fibră care rezistă foarte bine. Am mai cumpărat o căruță din lemn care se spunea că mai demult a fost cea mai frumoasă din sat. Am vopsit-o și am așezat-o pe iarbă. Apoi am mai cumpărat o căsuță pentru fetița mea, Teofana. Împreună cu soțul meu am făcut o groapă de nisip, apoi un balansoar din lemn, un suport pentru hamac și un leagăn. Toate acestea sunt din lemn pe care l-am lăcuit și care ne înfrumusețează parcul (deja nu ne mai gândim la acest colț de verdeață doar ca la o grădină) și ne oferă relaxare.
Cu siguranță ați trăit senzația de a sta pe malul unei ape; în câteva minute dispar ca prin minune grijile și stresul zilnic. Așa mi-a venit ideea să aduc admosfera în grădina noastră făcând un iaz. Forma unui iaz depinde de locul în care îl amplasezi. Aceasta poate fi rotundă sau șerpuită. Eu am îmbinat amândouă formele. Am început cu forma rotundă și am continuat cu o formă șerpuită (imitând apa curgătoare). Am săpat o groapă cu adâncimea de 45-50 cm. După ce am terminat de săpat, am pus nisip fin într-un strat de 3 cm peste care vine folie din plastic izolatoare ale cărei margini trebuie fixate sub pietrele ornamentale care se așază una lângă alta, apoi se pune peste primul rând de piatră malter (mortar) într-un strat mai subțire, apoi se pune al doilea rând de piatră. La forma șerpuită am așezat mai multe rânduri de piatră pentru a-i da un aspect spectaculos de apă curgătoare și am așezat pe pietre o rață prin care curge apa, iar peste folie am pus un strat de pietricele ornamentale, o pompă cu jocuri de apă și un nufăr galben care nu este pretențios, trei peștișori și trei rațe din plastic. Este cu adevărat splendid! Pentru iaz este nevoie de piatră, folie, nisip, ciment, pompă pentru jocuri de apă și diverse ornamente pentru un aspect cât mai plăcut.
Cantitățile sunt în funcție de dimensiunile iazului. Doresc numai bucurii și sănătate, atât redacției cât și cititorilor!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *