Oxalisul meu iernează la rece

cameleon
Foto: Georgeta Mîndru

Georgeta Mîndru, Mangalia, jud. Constanța

Dragi prieteni, Dețin câteva specii de flori pe care le îngrijesc cu mare dragoste, ca mulți dintre voi. Mulțumesc celor care m-au ajutat cu flori sau sfaturi. Vă scriu cum îmi ocrotesc plantele pe timp de iarnă.
Începând cu luna octombrie, am tăiat hibiscusul până la 3-4 noduri, ultimul fiind orientat spre exterior. I-am săpat pământul și l-am dus în balconul închis unde și iernează. Mușcatele drepte și cele curgătoare le-am tăiat, le-am săpat pământul și le-am pus pe pervazurile ferestrelor, unde este cald. Până la primăvară le dau deja lăstari noi, pe care îi pun într-un vas cu apă la răcoare, până la primăvară când îi voi fasona și îi voi planta în ghivece cu pământ de flori, până vor face rădăcini. Mențin pământul umed și-l acopăr cu folie, pe care o mai ridic uneori pentru a le aerisi. Oxalisul și zefirantisul puse în ghivece, le las la rece, le mai ud foarte puțin, o dată la lună, până în primăvară când le pun la lumină, le schimb pământul și le înmulțesc. Leandrul l-am curățat de praf, l-am stropit și l-am dus la răcoare. Passiflora am tăiat-o la o treime din lungimea lăstarilor, dar am lăsat-o pe balconul deschis până a dat frigul. În articolul din revista Practic Idei nr. 10/2012 am scris că-mi doresc unele plante pentru grădina din fața balconului și rugam cititorii revistei să-mi trimită și mie dacă au. Am rămas plăcut suprinsă când am fost sunată de doamna Stela Evdochia din com. Ciocănești, jud. Suceava, care este o cititoare fidelă a revistei Practic Idei și despre care am citit un articol în nr. 10/2007. Mi-a spus că îmi va trimite unele plante din cele enumerate de mine în primăvară. Dar o surpriză și mai mare mi-a făcut domnul Gheorghe Cojocaru din Drăgănești-Olt, care mi-a trimis un colet cu mai multe plante, dar și semințe de flori. Nu vă spun cât m-am bucurat, deoarece nu mă așteptam să mai existe și asemenea oameni cu suflet mare și țin să le mulțumesc pe această cale și mă rog să le dea Dumnezeu sănătate. M-am bucurat la fel de mult și de premiul acordat de revistă și mulțumesc întregii echipe redacționale. Din acești bani mi-am cumpărat o Bougainvillea pe care mi-o doream foarte mult. Vă scriam în acel articol despre o clematită pe care credeam că am pierdut-o și pe care nu am aruncat-o din ghiveci și bine am făcut, căci la începutul lui octombrie i-a dat un lăstar nou și m-am bucurat foarte mult văzând că nu am pierdut-o. Mai am o rugăminte la cititorii revistei, să-mi scrie și mie cei ce știu ce fel de floare este floarea mea, cum se numește și cum se îngrijește și ce dăunători o atacă, deoarece persoana care mi-a dă-
ruit-o nu cunoaște multe date, decât că înflorește ca o margaretă galbenă. În încheiere, doresc tuturor cititorilor sănătate multă și flori frumoase, iar redacției multă sănătate și la cât mai multe reviste!

2 thoughts on “Oxalisul meu iernează la rece

  • October 22, 2014 at 6:37 am
    Permalink

    Si eu ma lantana, dar este plantata in curte. Iarna trecuta am lasat/o in curte, dar a ingetat (d/na de la florarie a zis ca nu ingheata iarna – gresit ingheata). Este si foarte inalta dar si foarte lata. Daca stiti cum sa o pastrez pentru iarna va rog sa/mi scrieti pe adresa sau pe fb. Multumesc!!!!

    Reply
  • Pingback:Florilor le place muzica | Revista Practic idei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *