Pălărie patchwork pentru soare

palarie de soare
Foto: Elena Hăbăsescu

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin

Dragă redacție, a venit vara cu temperaturi ridicate și trebuie să ne apărăm de razele arzătoare.
Anul acesta soarele este nemilos de fierbinte. Avem nevoie de protecție împotriva lui, ca să nu facem insolație. Un accesoriu foarte util este pălăria. Eu mi-am confecționat una din materiale textile după tehnica quiltului. Sunt multe modele sau tipare folosite la confecționarea pălăriei pentru femei. Trebuie ales modelul care ne avantajează, este comod și util. Pentru confecționarea pălăriei avem nevoie de:

  • bucăți de material de culori diferite, pe care le tăiem fâșii late de 5-6 cm și lungimi diferite, pentru că le putem uni să fie cât dorim noi de lungi
  • o bucată de material pentru dos lungă de 90-100 cm și lată de 30 cm
  • o bucată de vatelină subțire lungă de 90-100 cm și lată de 30 cm
  • ață pentru mașina de cusut
  • foarfecă
  • o bucată de dantelă albă mai îngustă
  • o panglicuță colorată
  • o frunză sau o floare decupată dintr-un material sau brodată.

Cum procedăm: Unim fâșiile de material prin cusături, la mașina de cusut. Dacă sunt mai scurte de 90 cm, atunci prima operație este aceea de a le uni, să le facem lungi de 90 cm, după care le coasem între ele până obținem un material lat de 30 cm și lung de 90 cm. Materialul rezultat poate fi mai lung și mai lat cu câțiva cm, dar nu mai mic, pentru că nu ne va ajunge să croim pălăria. Călcăm să întindem cusăturile după care suprapunem cele 3 straturi (față-dos și în mijloc vatelina) după care quiltuim sau matlasăm. Dacă nu avem picioruș pentru quilting alegem o cusătură decorativă din programul mașinii de cusut și unim cele 3 straturi încât să rezulte o cusătură decorativă frumoasă. Călcăm materialul, îl îndreptăm și trecem la croit. Dacă nu aveți experiență, este bine să vă faceți un tipar dintr-o hârtie mai grosuță. Pentru tipar vom măsura circumferința craniului, înălțimea pălăriei și lățimea borului. Dintr-un capăt al materialului croim un cerc cu diametrul de 32 cm. Din acest cerc vom scoate fundul pălăriei care va fi un cerc cu diametrul de 18 cm. Atenție, dacă doriți ca borul pălăriei să fie mai mic în spate, tiparul pentru fundul pălăriei nu-l așezați exact în mijlocul cercului mare croit, ci mai spre margine. După ce decupăm acest cerc cu diametrul de 18 cm ne va rămâne borul pălăriei. Croim înălțimea pălăriei sau corpul lat de 18 cm sau 19, cât doriți să fie de înaltă, iar lungimea va fi egală cu circumferința craniului. Iată cum decupăm fundul pălăriei: Următorul pas este încheierea corpului pălăriei prin alipirea celor 2 capete și aplicarea de o parte și de alta a unei bentițe dintr-un material pe care l-am folosit  la pălărie, apoi însăilăm fundul pălăriei de corp și le surfilăm la mașină,  încheind în felul acesta cele 2 piese. Însăilăm și borul de corp și le surfilăm împreună. Marginea borului o paspoalăm cu o bentiță albă după care aplicăm pe margine o dantelă albă mai îngustă. Ca să arate mai frumos, aplicăm o bentiță colorată deasupra cusăturii, care unește borul cu corpul pălăriei, iar pe o parte aplicăm o frunză sau o floare și am obținut o pălărie frumoasă și elegantă care ne va proteja de razele puternice ale soarelui. Vă doresc o vară răcoroasă și bogată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *