Pământ umed pentru begonie

begonia rex in ghiveci
Foto: arhiva Practic

Iuliana Buzea, Râmnicu-Sărat, jud. Buzău

Așa cum am promis, revin cu noi informații despre flori.

Begonia elatior face parte din familia Begoniaceae. Amplasarea ghiveciului se face la lumină, dar nu în soare direct. Temperatura ideală este de 15-18 grade Celsius iarna și 20 grade Celsius în vară.
Begonia elatior cere o amplasare în balcon sau în casă în perioada caniculară din vară. Mențineți pământul în permanență umed, dar nu în exces, fiindcă asta poate duce la putrezire. În momentul în care udați, nu pulverizați apă pe plantă. Indicată este udarea în farfurie. Administrați îngrășământ în prerioada de creștere o dată la săptămână. Begonia elatior este o plantă anuală, dar se poate păstra și pentru anul următor. Se transplantează, du-pă înflorire în alt ghiveci și se tund lăstarii la jumătate. Aceștia se eliberează de frunzele de la bază și se pot planta în pământ la o temperatură de 20-22 grade Celsius. La formarea noilor plante se pun în ghivece.

Begonia Rey (Begonia Rex – hibrid). Acest hibrid este obținut din încrucișarea dintre Begonia Rex (Asam) cu Begonia diaderma (Borneo). Amplasarea se face în loc luminos și călduros, în special la ferestrele orientate spre nord. Temperatura optimă este de 20-22 grade Celsius, un pic mai redusă în iarnă. Umiditatea în încăpere trebuie să fie mai mică de 60%. Evitați diferențele bruște de temperatură și curenții de aer. Mențineți pământul umed (fără exces), micșorând cantitatea de apă din toamnă până la final de iarnă. Se administrează îngră­șământ special pentru plante verzi pe perioada de creș­tere, din primăvară până în toamnă, o dată pe săptămână, iar iarna o dată la 6 săptămâni. Transplantați la 2 ani, în primăvară. Se înmulțește prin frunze. Se ia o frunză sănătoasă, se crestează venele principale pe dos și se așază cu venele în jos la suprafața pământului, unde presați sau prindeți în agrafe frunza și mențineți ghiveciul la 20-25 grade Celsius. La sfârșitul a 2-3 săptămâni apar noile plăntuțe.

Begonia tuberhybrida. Se amplasează la semiumbră. A se feri planta de vânt puternic și ploaie pentru a nu pica bobocii. Cel mai indicat loc de amplasare este la baza copacilor. Temperatura să nu coboare sub 10 grade Celsius. Se udă din abundență în perioada de creștere și se administrează îngrășământ o dată pe săptămână. Înlăturați florile uscate pentru a favoriza o nouă înflorire. Scoateți bulbii înainte de îngheț, lăsați-i la uscat o zi apoi îi păstrați peste iarnă la o temperatură de 5-7 grade Celsius. Se pot divide bulbii.

Succes!

One thought on “Pământ umed pentru begonie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *