Păstrez amprenta personală la accesoriile realizate manual

brosa rosie
Foto: Anca Tănase

Anca Tănase, București

Dragă redacție,
Dintotdeauna mi-a plăcut să-mi asortez accesoriile la hainele pe care le port. Și fiindcă nu găseam în comerț ceva să se potrivească perfect cu hainele mele, am decis să încerc să-mi confecționez singură accesoriile.
Dar de la a vrea până la a face e drum lung; mai concret, drumul până la ma­­gazin pentru lut, instrumente pentru sculptat, pensule, culori, tortițe, zale… Nu a fost ușor, mai ales că nu știam care tip de lut este mai bun, ce instrumente să folosesc etc. Experimentând, încetul cu încetul am reușit să ajung de la o floricică mică și tremurată la măști venețiene în miniatură, purtate ca broșe, cercei sau pandantive.
În fiecare zi încercam noi modele, noi culori, combinam nuanțe și chiar îmi improvizam instrumente pentru sculptat ca să pot obține forme surprinzătoare. Mă inspirau elementele din natură, în special motivele florale, decorațiuni din arhitectura orientală, dar și din seriale sau muzica pe care o ascultam.
Nu a durat mult și mi-am făcut și un blog (http://thehoneysuckle.blogspot.com/), unde adăugam modele noi pe măsură ce evoluam. Numele acestuia vine tot de la o floare meliferă, comună în grădinile noastre care se remarcă îndeosebi prin parfum; “honey-suckle” este denumirea în engleză a caprifoiului cunoscut în popor și ca mâna ori mânușa Maicii Domnului.
Cum am vândut produsele? Mi-am purtat mândră propriile creații, iar reacțiile celor din jur nu au întârziat să apară. Așa se  face că, entuziasmată de noul meu hobby, am tot făcut cercei pentru colege și prietene, care la rândul lor m-au recomandat altor colege și prietene. Și astfel am primit și primele comenzi. Nu vă pot descrie ce sentiment frumos de împlinire ai atunci când vezi că altcineva poartă un lucru făcut de mâna ta! Și când vezi că munca ta este apreciată și răsplătită, te motivează și mai mult să creezi.
Cele mai multe șanse le ai atunci când aduci într-un cerc de fete multe perechi de cercei, cât mai colorate și variate. Așa, sigur își va găsi fiecare ceva pe placul inimii. De asemenea, poți participa la târguri, având grijă să nu ratezi ocaziile speciale, de obicei în preajma sărbătorilor de 1 și 8 Martie, de Crăciun, de Sfântul Valentin; toate constituie un bun prilej de a-ți vinde creațiile și de a te face cunoscut.
Secretul este să nu cobori ștafeta niciodată, să încerci tot timpul să faci ceva inedit, original, mereu mai frumos, mai complex decât ceea ce ai făcut până acum. Păstrează-ți amprenta personală, acesta este atu-ul accesoriilor realizate manual: sunt unice, deosebite de ceea ce există pe piață. Astfel vei avea tot timpul modele “proaspete” și îți vei îmbunătăți stilul.
Ce ai nevoie pentru a-ți confecționa propriile bijuterii:
pastă de modelaj (un tip de lut care se usucă la aer), dar merge foarte bine și lutul natural sau pasta Fimo (ultimele două se întăresc prin coacere la cuptor) ;
instrumente pentru scul­ptat – în timp vei descoperi care ți se potrivesc cel mai bine, iar dacă nu găsești unele potrivite, îți poți confecționa propriile instrumente (de exemplu o mină de pix poate fi utilă);
pensule și culori (eu folosesc culori acrilice pentru că rezistă mai bine în timp)
lac pentru a da anumite efecte piesei finale.
Toate cele enumerate se găsesc în hypermarketuri sau în magazine care vând produse pentru artizanat (în București sunt câteva magazine pe Lipscani, lângă Hanul cu Tei).
Pe lângă cele înșiruite, mai ai nevoie și de:
accesorii (tortițe, zale, lănțișoare, ace cu buclă ș.a.) – se pot comanda de pe Internet – personal mi se pare cel mai convenabil, le găsești la prețuri mult mai mici decât în magazine.
timp și inspirație – se găsesc mai greu, dar cu puțin noroc le obții.
Per total beneficiile sunt mai mari decât costurile în domeniul accesoriilor realizate manual. Prețurile materialelor folosite sunt foarte accesibile, astfel câștigi mult mai mult decât investești; de exemplu: dintr-un kilogram de lut care costă 8-10 lei se pot face zeci de perechi de cercei (care se pot vinde cu 10-15 lei perechea).
În încheiere, țin să mențio­nez că oricine poate să facă ceea ce pot face eu și chiar mai bine. Cu exercițiu și determinare, oricine poate să învețe cum se modelează în lut, singura limită e imaginația fiecăruia, iar cum creativitatea nu cunoaște margini, ai toate șansele! Dacă descoperi că îți place să lucrezi cu lut, nu vei simți cum trece timpul, iar un hobby drăguț, relaxant se va transforma într-o afacere profitabilă. Expresia “Fă ceea ce îți place și nu va trebui să muncești o zi în viața ta!” se aplică foarte bine acestei idei de afaceri.
Cei interesați pot vedea mai multe modele de cercei, broșe, pandantive pe site-ul amintit, unde este și o adresă de email la care mă pot contacta pentru orice întrebări, comenzi sau sugestii au. Le voi răspunde cu entuziasm, mă bucur mereu să cunosc alte persoane care îmi împărtășesc pasiunea pentru obiectele “hand made”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *