Păstrez în casă unele mușcate

muscate inflorite in roaba
Foto: Livia Covaci

Livia Covaci, loc. Soporu de Câmpie, jud. Cluj

Dragă redacție,
Deoarece avem o curte și grădină destul de mare pot să cultiv și flori.
Pentru a arăta bine casa și grădina trebuie să contribuie toată familia, inclusiv copiii, fiecare cu ce poate.
Roaba cu mușcatele înflorite deosebit de bogat și de frumos, este din lemnul unor paleți ce i-am cumpărat cu cărămidă și mi-a făcut-o un cumnat de-al meu. Mușcatele pe care le am în ea sunt cele cumpărate anul trecut, iar anul acesta am peste 40.
Deoarece iarna am ceva probleme cu florile din grădină pentru că în casă au prioritate florile de cameră, iată cum procedez: bag în casă, la geam câte un ghiveci din fiecare culoare, bineînțeles aleg exemplarele care sunt mai bogate în flori și frumoase, iar în februarie încep să le înmulțesc. Le pun în ghivece mai mici pentru a încăpea cât mai multe la ferestre și totodată pentru înrădăcinare. Le place mult în vase mici. Pentru că iarna se prind mai greu, tai butașii de aproximativ 10 cm și partea pe care  o bag în pământ o crestez, cam jumătate de cm, și bag o boabă de grâu, apoi o pun în pământ și atunci nu este riscul așa de mare să putrezească, pentru că prin boabă se alimentează și înrădăcinează mai repede. Această metodă cu boaba de grâu am învățat-o de la bunica mea.
În primăvară, de la pădure aduc pământ la flori și mușchi, pe care l-am pus în ghiveci, deasupra pământului la leandri, la trandafiri și pe lângă faptul că arată superb, ca un covor verde, le-a prins bine în vara asta pe timp de caniculă. Deși le-am pus apă florilor în fiecare dimineață, datorită locului (erau tot timpul la soare) apa se evapora, dar mușchiul proteja rădăcina destul de mult. Promit să revin cu alte idei și fotografii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *